Lagu Negaraku dalam bahasa Mandarin untuk kefahaman

0
120

CYBERJAYA 6 Dis. – Siasatan Kementerian Pendidikan mendapati, video nyanyian lagu kebangsaan, Negaraku dalam bahasa Mandarin adalah bertujuan untuk memberi kefahaman terhadap maksud, tujuan dan adab ketika menyanyikan lagu itu.

Memetik portal Berita Harian, Dalam satu kenyataan Kementerian Pendidikan berkata, pihaknya sudah mendapat penjelasan daripada sebuah sekolah di Negeri Sembilan, dan ia tidak dilakukan ketika mana-mana acara rasmi di sekolah berkenaan.

“Hasil siasatan hari ini mendapati bahawa perlakuan itu hanya berlaku ketika pengajaran dan pembelajaran (PdP) di bilik darjah yang bertujuan memberi kefahaman terhadap maksud, tujuan dan adab semasa menyanyikan Negaraku oleh rakyat Malaysia,” katanya dalam satu kenyataan oleh Ketua Pengarah Pelajaran, hari ini.

“Ia termasuklah lagu kebangsaan, Negaraku dalam PdP mereka agar tidak boleh disalah anggap oleh mana-mana pihak.

“Kami juga ingin menegaskan kepada semua sekolah bahawa lagu Negaraku tidak boleh diubah atau dipinda dalam apa-apa bentuk sekali pun dalam sebarang acara rasmi sekolah, dan hendaklah mematuhi Akta Lagu Kebangsaan 1968,” katanya.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here