16 positif dadah dalam tangkapan di Puchong

0
234

CYBERJAYA – Sebanyak 16 daripada 17 individu termasuk enam wanita, yang ditahan dalam serbuan polis di sebuah kondominium dekat Puchong awal pagi tadi dikesan positif dadah.

Ketua Polis Negara, Tan Sri Abdul Hamid Bador berkata, serbuan di lokasi terbabit dijalankan susulan maklumat mengenai kegiatan penyalahgunaan dadah dan aktiviti perjudian secara terbuka di situ.

Beliau berkata, susulan tangkapan yang dibuat, saringan awal air kencing mendapati 16 daripada mereka positif dadah, manakala seorang lagi negatif.

“Hasil pemeriksaan di kondominium itu, polis menemui plastik lutsinar dipercayai dadah jenis ketamin seberat 0.5 gram dan satu piring kaca yang turut mempunyai dadah jenis sama seberat 0.3 gram.

“Polis turut menemui sebatang rokok dibalut dengan daun kering dipercayai dadah jenis ganja dan beberapa daun terup dan cip dipercayai digunakan untuk permainan judi.

“Semua tangkapan itu sudah dibebaskan dengan jaminan polis, kecuali seorang warga asing.

“Polis sedang menunggu keputusan ujian saringan kencing kedua yang dijalankan, sebelum membuat sebarang pendakwaan di mahkamah,” katanya dalam sidang akhbar di Bukit Aman, petang ini.

Beliau bagaimanapun enggan mendedahkan identiti semua 17 individu yang ditahan dalam serbuan itu kerana siasatan masih berjalan.

Dalam pada itu katanya, susulan ancaman dadah menular dalam segenap lapisan masyarakat, tumpuan kini diberikan untuk mengesan pengguna dadah dalam kalangan pegawai kerajaan.

Justeru, katanya, tindakan mengesan penjawat awam yang terbabit dalam kes dadah akan dipergiatkan.-MT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here