Denda RM250 merokok di premis makanan terbuka

0
222

CYBERJAYA 14 Dis.- Tepat pukul 12 malam pada 31 Disember ini, maka berakhirlah tempoh Penguatkuasaan Pendidikan bagi larangan merokok di premis makanan terbuka.

Sejak peraturan baharu itu dikuatkuasakan pada 1 Januari lalu, tempoh setahun diberikan bagi mendidik perokok mematuhi dan membiasakan diri dengan larangan itu.

Kementerian Kesihatan dalam kenyataannya berkata, bermula 1 Januari 2020, peraturan larangan merokok di premis makanan terbuka itu berkuatkuasa sepenuhnya dan perokok yang ingkar arahan boleh dikenakan kompaun RM250.

“Sekiranya gagal membayar kompaun itu dalam tempoh ditetapkan, kes akan dibawa ke mahkamah. Sekiranya didapati bersalah, boleh dikenakan denda tidak lebih RM10,000 atau penjara tidak lebih dua tahun.

“Tindakan penguatkuasaan undang-undang ini bukan bertujuan menghukum apatah lagi mendikriminasikan golongan perokok, tetapi lebih kepada menjaga kepentingan golongan bukan perokok yang turut terdedah kepada bahaya asap rokok,” kata kementerian itu dalam status akaun facebook milknya hari ini.

Menurut kementerian itu lagi, asap rokok mengandungi racun dan menjadi salah satu punca utama kepada 22 penyakit kanser terutama Kanser Paru-paru.

Katanya, peraturan baharu itu juga sebagai kesedaran kepada perokok supaya berhenti tabiat merbahaya itu.

“Sejak peraturan baharu itu dilaksanakan, bilangan perokok yang mendapatkan bantuan daripada Perkhidmatan Berhenti Merokok yang disediakan di klinik dan hospital kerajaan, hospital swasta dan farmasi terpilih semakin bertambah.

“Biarpun anda belum berjaya berhenti merokok, tetapi anda perlu ada kesedaran sivik yang tinggi dan sikap tolenrasi untuk tidak merokok di premis terbuka,” katanya.

Dalam pada itu katanya, kesedaran dan perubahan sikap adalah kunci utama kepada peraturan baharu ini.-#malakattribune

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here