Pizza Jangok Mek Ani ‘melekat’

0
350

CYBERJAYA – Nama Pizza Jangok (cantik) Mek Ani mungkin kedengaran pelik bagi pastri berasal dari Itali itu namun itulah keunikan yang dicipta Noraini Ahmad, 34, agar ia ‘melekat’ di hati pelanggannya.

Memetik agensi berita Bernama ibu kepada empat anak berusia antara setahun empat bulan dan lapan tahun itu berkata, beliau mula menceburi bidang perniagaan itu kira-kira empat tahun lalu dengan menjual piza berbentuk mini yang dibuat dari rumah.

“Saya mula membuat piza mini selepas belajar dengan kakak yang tinggal di Tumpat dan menjualnya secara dalam talian pada 2016 sebelum membuka sebuah bengkel di Tanah Merah setahun kemudian.

“Saya kemudiannya mengambil langkah berani dengan membuat piza bersaiz sederhana kira-kira 10 sentimeter dengan mencuba beberapa jenis ‘topping’,” katanya ketika ditemui di kafenya di Tanah Merah, Kelantan.

Noraini berkata, bagi memantapkan kemahiran membuat piza, beliau kemudiannya memasuki kursus pendek kulinari di Pusat Latihan Kemahiran dan Keusahawanan Empower Wilayah Ekonomi Pantai Timur (ECER) Jeli pada 2016.

“Selepas lulus kursus pendek itu dan menepati syarat-syarat yang ditetapkan, ECER memberi bantuan berupa perkakasan dapur seperti ketuhar, mesin penguli, peti sejuk beku dan meja kerja berjumlah RM10,000, selain bantuan berjumlah RM3,000 daripada Suruhanjaya Syarikat Malaysia (SSM).

“Bantuan itu sangat diperlukan kerana tempahan yang diterima daripada pelanggan sangat banyak namun saya hanya mampu menghasilkan lima piza dalam masa setengah jam berbanding 25 piza dalam tempoh sama sekarang,” katanya.

Usahawan muda yang kini memiliki tujuh pekerja dan turut dibantu suaminya, Nik Nor Suhaimi Ibrahim, 36, itu berkata, hasil usahanya, beliau kini mampu membuka sebuah kafe yang beroperasi dari Khamis hingga Selasa bermula jam 12 tengah hari hingga 10 malam sejak Januari tahun lalu.

Noraini berkata, setakat ini beliau menghasilkan tujuh jenis piza iaitu piza makanan laut, piza ayam, piza tuna, piza daging, piza tomyam ayam, piza campuran dan piza tora yang menggunakan bebola ayam dengan harga bermula dari RM17 hingga RM28.

“Saya juga menggunakan keju jenis mozarela agar pelanggan dapat menikmati tarikan keju seperti di francais-francais piza yang terkenal,” katanya.

Ditanya mengapa memilih nama Pizza Jangok Mek Ani, beliau berkata, idea itu timbul selepas menghadiri satu kursus keusahawanan beberapa tahun lepas.

“Pengajar kursus itu cakap kalau nak orang kenal produk kita, mesti guna satu jenama yang bagus dan nama yang mudah diingati pelanggan, jadi, saya memilih nama Pizza Jangok Mek Ani agar ia mudah ‘melekat’ dalam ingatan pengunjung yang pernah merasai piza ini,” katanya.

Sementara itu, seorang pelanggan, Nurhazieqah Hasanuddin, 21, berkata, dia mula menjadi penggemar Pizza Jangok Mek Ani sejak dua tahun lepas.

“Saya paling suka piza tuna dan piza makanan laut kerana rasanya yang sedap selain keenakan keju yang digunakan untuk ditabur di atas piza itu.

“Jika ada kesempatan, saya akan ke kedai ini bagi membeli piza untuk dimakan bersama keluarga,” katanya.

Seorang lagi pelanggan, Nik Nur Alia Fatin Ibrahim, 20, berkata, dia amat menggemari piza tora kerana menggunakan keju yang banyak.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here