Sanna Marin menjadi Perdana Menteri Finland termuda di dunia

0
224

FINLAND 9 Dis. – Sanna Marin, Menteri Pengangkutan berusia 34 tahun dari Finland, dipilih sebagai Perdana Menteri, menjadikannya sebagai pemimpin termuda memegang tugas dan jawatan itu di dunia.

Marin akan mengambil alih jawatan daripada Antii Rinne yang meletak jawatan dari kedudukannya minggu lalu selepas hanya enam bulan bekerja, berikutan kontroversi mengenai pengendalian mogok.

Sama seperti Rinne, Marin adalah ahli Parti Demokratik Sosial iaitu parti yang terbesar dalam gabungan lima anggota kerajaan Finland.

Empat pihak lain juga dipimpin oleh wanita, tiga daripadanya berusia di bawah 35 tahun.

Reuters melaporkan bahawa Marin akan meneruskan agenda untuk mengurangkan pelepasan karbon dan dia memberitahu pemberita selepas memenangi undi parti yang tipis terhadap pemimpin kumpulan Parlimen SDP, Antti Lindtman: “Kami mempunyai banyak pekerjaan yang harus dilakukan untuk mengembalikan semula kepercayaan.”

Marin menyertai beberapa pemimpin dunia di bawah umur 40 tahun, dan dibandingkan dengan Perdana Menteri progresif New Zealand, Jacinda Ardern.
Seperti Ardern, Marin adalah seorang ibu muda, anak perempuannya Emma dilahirkan tahun lepas.

Menurut syarikat penyiaran awam kebangsaan Finland, YLE, Marin berkata, dia adalah pertama dalam keluarga yang bekerja sambil belajar untuk menamatkan sekolah menengah dan universiti.

Dia juga bercakap dengan media Finland (pautan dalam bahasa Finland) tentang perasaan diskriminasi ketika ibunya berada dalam hubungan dengan wanita lain. – REUTERS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here