Anggota LTTE dibebaskan

0
234

Sebahagian anggota LTTE yang dibawa ke mahkamah untuk pendakwaan sebelum ini

CYBERJAYA – Jabatan Peguam Negara hari ini, membuat keputusan memberhentikan prosiding undang-undang terhadap 12 lelaki warga tempatan yang berdepan tuduhan menyokong kumpulan pengganas, Harimau Pembebasan Tamil Eelam (LTTE).

Memetik laporan Berita Harian, Peguam Negara, Tan Sri Tommy Thomas, menegaskan keputusan itu dibuat selepas mendapati tiada prospek jelas untuk sabitan terhadap semua tertuduh dengan mana-mana 34 pertuduhan yang sedang dihadapi mereka.

Katanya, beliau membuat keputusan itu mengikut Perkara 145 (3) Perlembagaan Persekutuan yang membenarkannya menjalankan kuasa budi bicara selepas menilai kes berkenaan mengikut undang-undang.

Antara yang dituduh sebelum ini ialah Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Gadek yang juga Pengerusi Jawatankuasa (EXCO) Perpaduan, Sumber Manusia dan Hal Ehwal Pengguna Melaka, G Saminathan, 34; ADUN Seremban Jaya, P Gunasekaran, 60.

“Memang kelaziman untuk mempunyai idola dan bukan sekadar bintang pop, ahli sukan atau pelakon. Mempunyai gambar dan representasi lain yang berkaitan mereka dalam telefon bimbit atau akaun Facebook (FB) seseorang, tidak menukar seseorang menjadi pengganas.

“Ini tema umum semua tertuduh LTTE. Setiap mereka mempunyai gambar Prabhakaran (Pengasas LTTE, Velupillai Prabhakaran) dan pemimpin lain LTTE yang terbunuh semasa Perang Saudara di Sri Lanka dalam telefon bimbit atau akaun FB mereka.

“Sekiranya perbuatan ini boleh terjumlah sebagai kesalahan jenayah, ia akan meletakkan undang-undang ke tempat yang tidak dihormati,” katanya dalam satu kenyataan, hari ini.

Bagaimanapun, Tommy berkata, mungkin terdapat elemen ‘perbuatan pengganas’ pada pihak semua atau mana-mana antara 12 tertuduh LTTE dengan memiliki, mengedar atau memaparkan gambar berkenaan atau Prabhakaran.

“Mustahil bagi pendakwaan untuk membuktikan bahawa mereka tidak termasuk dalam kategori pengecualian Seksyen 130B(4) Kanun Keseksaan, iaitu sekadar terjumlah ‘sokongan, bantahan atau pertentangan pendapat’,” katanya.-MT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here