Coronavirus: Kerap mandi, jaga pemakanan, hadkan pergerakan

0
126

CYBERJAYA – Orang ramai perlu bertenang dan menekankan aspek penjagaan diri sebagai langkah pencegahan walaupun penularan wabak coronavirus semakin membimbangkan.

Memetik portal Mstar seperti dipetik portal Sinar Harian, Doktor Kesihatan Profesional (MBBS), Dr Noordin Darus menggesa orang ramai tidak panik kerana sifat itu akan mempengaruhi dan menurunkan imuniti badan.

“Apa yang menyebabkan kita kena mudah kena jangkitan sesuatu virus atau penyakit adalah bergantung kepada imuniti tubuh kita. Perkara ini mudah, kita cuma perlu jaga diri.

“Coronavirus ini terkenal dengan sifatnya yang takut air jadi untuk jaga diri kena kerap mandi, jaga pemakanan dan hadkan pergerakan ketika ini,” katanya.

Beliau berkata demikian pada Wacana Sinar Harian Siri 155 bertajuk: Coronavirus: Adakah kita lambat bertindak? di Bangunan WUI, Kompleks Karangkraf Seksyen 15 di Shah Alam, semalam.

Dalam wacana yang dikendalikan moderator, Sayed Munawwar Sayed Mohd Mustar itu, Noordin bergandingan bersama Ketua Pegawai Pematuhan Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia (SKMM), Zulkarnain Mohd Yasin dan Presiden Persatuan Farmasi Malaysia, Amrahi Bujang sebagai panelis.

Jelas Noordin lagi, sesiapa yang terkena jangkitan virus baharu itu dinasihatkan supaya minum air kelapa dan air lemon suam antara enam hingga tujuh gelas pada hari pertama.

Katanya, pengambilan air tersebut perlu diteruskan pada hari kedua tetapi dikurangkan jumlahnya, kira-kira lima gelas selain perlu makan sayur hijau seperti kangkung.

“Uniknya coronavirus menyerang saluran pernafasan sama seperti influenza. Jadi saya juga nasihatkan jangan kerap makan gula, susu dan daging (sebagai usaha meningkatkan ketahanan badan),” katanya.

Pada masa sama, Noordin turut memuji tindakan kerajaan dalam menangani penularan wabak coronavirus di negara ini yang disifatkan sebagai paling cepat berdasarkan pengalaman berdepan wabak berbahaya sebelum ini.

“Sekarang kita tengok konsep (cara) China dan negara-negara luar selesaikan masalah (wabak) ini dan dari situ ada timbul tuduhan-tuduhan tidak berasas.

“Namun dari sudut sains, jika dicatatkan cuma 0.018 peratus mangsa meninggal itu dikira rendah dan situasi di Wuhan purata kematian yang direkodkan antara 2 hingga 2.3 peratus,” katanya. 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here