Covid-19: Malaysia sekat sementara kemasukan pelawat dari 2 kawasan di Korea

0
90

PUTRAJAYA – Malaysia menyekat sementara kemasukan semua pelawat dari Korea Selatan termasuk warganegara asing yang pernah berada di bandar Daegu dan daerah Cheongdo dalam tempoh 14 hari sebelum ketibaan di negara ini.

Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM), dalam kenyataan hari ini, memaklumkan sekatan itu turut meliputi pelawat yang melakukan transit melalui Malaysia.

Menurut kenyataan itu, warganegara Malaysia, penduduk tetap dan pemegang pas (pas lawatan sosial jangka panjang dan pas pelajar) yang pernah berada di kedua-dua kawasan itu dalam tempoh 14 hari sebelum ketibaan ke Malaysia juga perlu menjalani saringan kesihatan oleh KKM.

“Bagi meningkatkan kawalan di pintu masuk antarabangsa negara, Jabatan Imigresen akan turut menyediakan kaunter khas untuk pelawat dari Korea Selatan, Jepun, Itali dan Iran,” katanya.

Sekatan berkuat kuasa serta merta itu diputuskan dalam mesyuarat Jawatankuasa Kerja Kluster Covid-19 Bersama Pelbagai Agensi yang diselaraskan oleh Agensi Pengurusan Bencana Negara (NADMA), hari ini.

Ia turut melibatkan KKM, Kementerian Dalam Negeri, Jabatan Imigresen, Kementerian Luar Negeri dan agensi lain yang berkaitan.- MT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here