Covid-19: Wanita rakyat tempatan dibenar keluar hospital

0
74

CYBERJAYA – Seorang wanita rakyat tempatan berusia 40 tahun yang disahkan positif Covid-19 telah pulih sepenuhnya dan dibenarkan pulang petang semalam, kata, Ketua Pengarah Kesihatan Datuk Dr. Noor Hisham Abdullah.

Memetik laporan Bernama, beliau memaklumkan wanita berkenaan adalah kes ke-13 yang dirawat di Hospital Sultanah Bahiyah, Alor Setar dan disahkan positif Covid-19 pada 5 Februari lepas.

“Ini menjadikan jumlah kumulatif kes Covid-19 yang telah pulih sepenuhnya dan discaj sehingga hari ini adalah sebanyak 18 orang dengan empat masih dirawat di wad dan kesemua mereka berada dalam keadaan stabil,” katanya dalam satu kenyataan hari ini.

Kes Covid-19 di Malaysia

Dalam pada itu, Dr. Noor Hisham turut memaklumkan setakat 23 Februari lalu, secara kumulatif Kementerian Kesihatan (KKM) telah melaporkan sebanyak 22 kes Covid-19 termasuk 20 kes import atau dari luar iaitu kes yang mempunyai sejarah perjalanan dari atau tinggal di luar negara, khususnya dari China.

Baki dua kes lagi adalah dalam kalangan ahli keluarga kepada satu daripada kes Covid-19 yang merupakan warga Malaysia.

“Mengambil kira dapatan ini, KKM telah bertindak proaktif dengan memperkukuhkan survelan Covid-19 bagi mengesan kes dalam kalangan masyarakat tempatan.

Jumlah terkini kes jangkitan Covid-19 di beberapa negara

“Sistem survelan ini mengguna pakai konsep yang sedia dilaksanakan bagi Sistem Survelan Influenza iaitu melalui pengesanan kes jangkitan pernafasan akut teruk (SARI) dan pengesanan kes influenza-like illness (ILI) yang memenuhi kriteria, masing-masing di peringkat hospital serta Klinik Kesihatan yang telah dikenal pasti,” katanya.

Dr. Noor Hisham berkata, sehingga kini tiada sampel dikesan positif Covid-19 daripada sejumlah sampel yang telah diambil dan diuji melalui sistem survelan tersebut. 

Pengukuhan pengesanan dalam kalangan kes SARI telah dimulakan sejak 12 Februari lepas manakala pengukuhan pengesanan dalam kalangan kes ILI pula telah dimulakan pada 22 Februari lepas. -MT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here