Covid-19: WHO naikkan penilaian risiko global ke tahap tertinggi

0
48

GENEVA – Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) semalam menaikkan penilaian risiko global terhadap Covid-19 ke tahap tertinggi selepas epidemik itu menular ke sub-Sahara Afrika dan pasaran kewangan menjunam.

Berita AFP melaporkan, virus itu terus merebak ke serata dunia sepanjang minggu lalu apabila muncul di setiap benua kecuali Antartika, menyebabkan banyak kerajaan dan perniagaan berusaha menghalang orang ramai daripada mengembara atau berkumpul di tempat sesak.

Covid-19 sudah meragut lebih 2,800 nyawa dan menjangkiti lebih 84,000 orang di seluruh dunia yang kebanyakannya di China, sejak ia tercetus dari sebuah pasar haiwan di Wuhan pada Disember tahun lalu.

Penularannya yang pantas ke kawasan baharu telah menimbulkan kebimbangan. Dalam tempoh 24 jam lalu, ia menjejaskan sembilan negara baharu dari Azerbaijan ke Mexico hinggalah New Zealand.

Ketua Pengarah WHO, Tedros Adhanom Ghebreyesus, berkata agensi itu kini meningkatkan penilaian risiko penularan dan risiko impak Covid-19 ke tahap sangat tinggi pada peringkat global.

“Setakat ini, kita tidak melihat bukti virus itu menular secara bebas dalam komuniti. Selagi begitu, kita masih ada peluang untuk mengekang virus berkenaan,” katanya.

Namun, ia tetap menggusarkan pelabur global, dengan pasaran dunia menderitai minggu paling teruk sejak krisis kewangan 2008.

“Ini bukan masa untuk panik. Ia adalah masa untuk bersiap siaga, bersiap siaga sepenuhnya,” kata Setiausaha Agung Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB), Antonio Guterres.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here