Covid-19: UiTM, UTP laksana pengajaran dalam talian

0
128

SHAH ALAM – Universiti Teknologi MARA (UiTM) dan Universiti Teknologi Petronas (UTP) hari ini mengeluarkan pekeliling khas supaya pengajaran dan pembelajaran dilaksanakan secara dalam talian.

Memetik laporan Berita Harian, keputusan itu dibuat sebagai usaha mengawal dan mengekang penularan Covid-19.

Naib Canselor UiTM, Prof Emeritus Datuk Dr Mohd Azraai Kassim, berkata Pekeliling Naib Canselor itu berkuat kuasa serta-merta bagi semua UiTM seluruh negara.

“Kita buat keputusan pagi ini, kita akan mengedarkan pekeliling hari ini ke seluruh sistem bagi pengajaran dan pembelajaran secara dalam talian.

“Keputusan ini melihat kepada keadaan semasa tempat wabak ini menular, tambahan pula ada kakitangan dan pelajar terbabit dengan perhimpunan di Sri Petaling, maka kita mahu melindungi kakitangan dan pelajar lain.

“Kuliah secara dalam talian hampir 70 hingga 80 peratus sudah dilaksanakan tapi hari ini kita buat keputusan menyeluruh.

“Keputusan diambil bergantung kepada nasihat Kementerian Kesihatan (KKM) dan melihat kepada keadaan semasa,” katanya.

Beliau berkata demikian dalam sidang media selepas Majlis Menandatangani Memorandum Persefahaman (MoU) antara UiTM dengan UTP di Bangunan Canselori Tuanku Syed Sirajuddin UiTM di sini.

Yang turut hadir, Naib Canselor dan Ketua Pegawai Eksekutif UTP, Profesor Dr Mohamed Ibrahim Abdul Mutalib; Timbalan Naib Canselor Akademik UTP, Profesor Dr Hilmi Mukhtar dan Dekan Fakulti Pengurusan Maklumat UiTM, Profesor Dr Sohaimi Zakaria.


Mohd Azraai berkata, UiTM mengenal pasti 15 kakitangan dan 23 pelajar menyertai perhimpunan di Sri Petaling baru-baru ini.

“Kita arahkan mereka ke Pusat Kesihatan UiTM dan Alhamdulillah, semua negatif tetapi kita letakkan mereka dalam pengawasan di rumah,” katanya.

Mengenai penangguhan konvokesyen UiTM yang sepatutnya dijadualkan pada 24 sehingga 31 Mac ini, beliau berkata, UiTM akan mengadakannya Ogos ini tetapi belum ada tarikh khusus kerana bergantung kepada keadaan semasa.

Sementara itu, Mohamed Ibrahim mengesahkan UTP mengambil pendekatan sama sebagai langkah berjaga-jaga.

“Hari ini kita keluarkan pekeliling kepada pelajar dan kakitangan UTP, setakat ini untuk seminggu sahaja tetapi akan buat keputusan seterusnya.

“Kita buat kuliah dalam talian kerana kebanyakan pelajar datang dari sekitar Kuala Lumpur, ada yang ulang-alik. Takut kalau tidak dikawal akan jadi lebih teruk.

“Setakat ini dua kakitangan dikenal pasti berada dalam kuarantin di rumah, sudah diarah menjalani rawatan dan menunggu keputusan Pesakit Dalam Siasatan (PUI). Alhamdulillah, belum ada yang positif,” katanya.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here