Tragedi tembakan: Lelaki Australia mengaku bersalah

0
239

WELLINGTON- Lelaki warga Australia yang didakwa melakukan serangan tembakan di dua masjid New Zealand sehingga mengakibatkan 51 umat Islam terbunuh, tahun lalu, membuat perubahan mengejut apabila mengaku bersalah atas semua pertuduhan.

Brenton Tarrant, 29, sebelum ini mengaku tidak bersalah atas 51 pertuduhan membunuh, 40 pertuduhan cubaan membunuh dan satu pertuduhan terbabit tindakan pengganas.

Menurut AFP, tertuduh bagaimanapun menukar pengakuannya dalam satu pendengaran mahkamah yang diaturkan secara tergesa-gesa.

“Ya, bersalah,” kata Tarrant kepada Mahkamah Tinggi Christchurch menerusi pautan video dari Penjara Auckland sejurus pertuduhan dibacakan terhadapnya, sambil memandang tepat ke arah kamera ketika membuat pengakuan berkenaan.

Tiada alasan diberikan bagi perubahan pengakuan itu, yang bermakna Tarrant tidak lagi perlu menjalani perbicaraan, iaitu satu proses di mana pihak berkuasa bimbang akan digunakan Tarrant sebagai platform untuk mempromosikan ideologi perkaumannya.

Hakim Cameron Mander kemudian merekodkan sabitan atas semua pertuduhan dan memaklumkan bahawa Tarrant akan dijatuhkan hukuman pada satu tarikh yang belum ditentukan.

“Pengakuan bersalah mewakili satu langkah amat signifikan ke arah membawa kesudahan kepada prosiding jenayah ini,” katanya.

Pengakuan itu dilakukan pada hari pertama New Zealand menjalani perintah berkurung selama empat minggu susulan penularan wabak COVID-19.

Mander berkata, hukuman hanya akan dijatuhkan selepas sistem mahkamah kembali normal nanti.

“Pada masa yang mangsa dan keluarga mereka sudah boleh hadir sendiri ke mahkamah,” katanya.

Serangan oleh Tarrant sebagai pelampau kulit putih pada Mac tahun lalu itu menyasarkan jemaah solat Jumaat di masjid terbabit, dan merupakan tragedi tembakan beramai-ramai yang paling buruk dalam sejarah moden New Zealand.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here