Arab Saudi kenakan perintah berkurung 24 jam di lima bandar raya di Riyadh

0
191
Perintah berkurung 24 jam di Arab Saudi bertujuan memerangi wabak Covid-19. – Foto AFP

Oleh SITI KHAIRULNISAH MOHAMMED BAJURI

ARAB SAUDI – Arab Saudi melanjutkan tempoh perintah berkurung, setiap Isnin di empat gabenor dan lima bandar raya, termasuk ibu negara, hingga 24 jam dalam usaha memerangi wabak Covid-19.

Memetik laporan AFP, kerajaan itu mengenakan perintah itu sepanjang hari di bandar di Riyadh, Tabuk, Dammam, Dhahran dan Hofuf, menurut kementerian dalam negeri ciapan dalam Twitter.

Langkah yang sama juga dikenakan terhadap gabenor Jeddah, Taif, Qatif dan Khobar, kata kementerian itu.

Pihak berkuasa telah menutup bandar suci Mekah dan Madinah, selain Riyadh dan Jeddah, menghalang orang daripada memasuki dan keluar serta melarang pergerakan di antara semua wilayah.

Arab Saudi melaporkan jumlah jangkitan tertinggi di Teluk, dan mahu mengehadkan penyebaran penyakit itu di rumah.

Pada Isnin, kementerian kesihatan berkata, kematian akibat penyakit pernafasan itu meningkat kepada 38 orang, manakala pihaknya mengesahkan jangkitan semasa meningkat kepada 2,523 dan 551 orang sudah pulih daripada penyakit itu.

Bulan lalu, Arab Saudi menggantung visa untuk umrah berikutan kebimbangan penyebaran wabak COVID-19 tidak terkawal yang turut menjejaskan bandar suci Islam.

Pihak berkuasa belum mengumumkan sama ada mereka akan meneruskan musim haji pada tahun ini, yang dijadualkan pada akhir Julai.

Pihak berkuasa minggu lalu mendesak umat Islam untuk sementara menangguhkan persiapan untuk haji tahunan.

Tahun lalu, kira-kira 2.5 juta pengunjung ke Arab Saudi dari seluruh dunia pada musim haji, yang semua umat Islam mesti melakukan sekurang-kurangnya sekali dalam hidup mereka jika mampu.

Ekonomi terbesar di dunia Arab itu juga menutup pawagam, pusat membeli-belah dan restoran dan menghentikan penerbangan dalam usaha membendung peningkatan virus itu.

Raja Salman telah memberi amaran mengenai “keadaan lebih sukar” kerajaan itu untuk turut berhadapan untuk melawan virus itu, selain isu harga minyak.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here