Pembayaran BPN secara tunai di BSN mulai hari ini

0
5300

Oleh SITI AZIELAH WAHI

CYBERJAYA – Penerima Bantuan Prihatin Nasional (BPN) yang tidak mempunyai akaun bank boleh menerima bayaran secara tunai di cawangan Bank Simpanan Nasional (BSN) mulai hari ini sehingga 31 Disember.

Menurut satu kenyataan dikeluarkan Kementerian Kewangan, inisiatif berkenaan hasil daripada langkah Prihatin di bawah matlamat Lindungi Rakyat, bagi memastikan kerajaan dapat menyalurkan bantuan kepada masyarakat B40 yang amat memerlukannya, terutamanya dengan penyambungan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) sehingga 28 April ini.

“Terdapat sebahagian kecil penerima B40 yang telah diluluskan BPN tetapi belum menerima pembayaran kerana tidak mempunyai akaun bank atau bayaran BPN gagal dikreditkan ke dalam akaun mereka.

“Kerajaan berharap agar bantuan ini dapat sedikit sebanyak meringankan beban kehidupan golongan yang disasar ini,” kata kenyataan itu.

Menurut kenyataan itu, penerima yang ingin ke cawangan BSN perlu membawa kad pengenalan masing-masing dan dinasihatkan agar mematuhi penjarakkan sosial serta arahan kesihatan dan keselamatan daripada polis dan Rela.

Untuk senarai cawangan yang dibuka atau maklumat lanjut, penerima boleh melayari laman web BSN.

Sehingga hari ini, kerajaan telah menyalurkan BPN kepada 6.5 juta penerima golongan berpendapatan rendah (B40) melibatkan bayaran melebihi RM4.8 bilion.-MBNews

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here