Ramadan 2020 tanpa Tepung Pelita Istimewa Paya Jaras

0
356

CYBERJAYA- Setiap kali bulan Ramadan, ‘Tepung Pelita Istimewa Paya Jaras’ adalah antara juadah pilihan orang ramai yang sukakan keenakan kuih tradisional itu.

Namun, Ramadan tahun ini mungkin tidak lagi sama seperti tahun-tahun sebelumnya, kerana penularan wabak Covid-19, menjejaskan kebanyakan usahawan termasuk peniaga bermusim.

Menyedari kesedaran untuk memutuskan rantaian penularan Covid-19, pengusaha Tepung Pelita Paya Jaras popular ini sanggup mengambil tanggungjawab dengan tidak beroperasi Ramadan ini.

Mengakui ramai yang kecewa dengan keputusan untuk tidak membuat kuih berkenaan tahun ini, pemiliknya, Watie Abdul Rahman, 48, dan suami, Nadzri Taris, 46, terpaksa berbuat demikian demi kebaikan semua rakyat Malaysia.

“Selama Perintah Kawalan Pergerakan (PKP), kerajaan menyarankan kita supaya mengelakkan Covid-19 daripada terus menular. Itu juga tujuan kami sebenarnya.

“Sebabnya, apabila kita berniaga kita memerlukan pergerakan yang banyak untuk memenuhi permintaan dan barang-barang yang disalurkan kepada orang. Jadi sebab Covid-19 inilah kami tidak berniaga pada tahun ini,” katanya seperti dilaporkan Astro Awani.

Menurut Watie, banyak permintaan daripada ejen-ejen jualan untuk menjual kuih berkenaan, namun beliau masih berpendirian tidak akan menjalankan operasi tahun ini.

Pada masa sama katanya, jualan dalam talian juga tidak akan dilakukan bagi mengelakkan sebarang pergerakan terutama sepanjang PKP.

“Kami tidak membuat sebarang jualan atas talian juga. Jadi sekiranya ada mana-mana pihak yang menggunakan nama kami Tepung Pelita Paya Jaras untuk bulan Ramadan ini yang menjual secara atas talian, itu bukan daripada kami sebab kami tiada jualan atas talian Ramadan ini. Jumpa kami tahun depan,” katanya.

Beliau turut mengakui keputusan untuk tidak membuat jualan tepung pelita terkenal itu tahun ini mungkin menjejaskan satu-satunya pendapatan beliau dan suami semasa bulan Ramadan.

Namun katanya,, keuntungan adalah perkara kedua, dan lebih penting adalah usaha memutuskan rantaian Covid-19.

Menurut Watie, dia mempunyai lebih 100 ejen jualan yang menjual tepung pelitanya semasa Ramadan pada setiap tahun.

“Operasi perniagaan Tepung Pelita Paya Jaras bermula sejak tahun 1999 dan hanya boleh didapati semasa bulan Ramadan,” katanya.

Mengulas mengenai perniagaannya, Watie berkata, semasa awal operasi perniagaan, beliau berdepan pelbagai cabaran sebelum nama Tepung Pelita Paya Jaras menjadi sebutan.

“Pada mulanya, saya cuba bawa ke sekolah di Sungai Buloh. Mereka cakap pada mula tidak mahu mengambil kuih saya, namun saya bertegas untuk sedekahkan sahaja dua tray kuih kepada murid sekolah pada hari itu sebelum berlalu pergi.

“Pada keesokannya, mereka hubungi saya dan sejak itu bermulalah rutin saya membuat Tepung Pelita setiap pagi. Selepas itu mula berkembang ke hotel, pasar malam dan bazar Ramadan.

“Dari situ saya mula membuat kuih setiap hari dan ada yang dihantar ke hotel dan pasar malam bukan sahaja di Paya Jaras, tetapi juga di pasar setiap hari Selasa, Khamis dan Sabtu. Saya juga mencari tapak di tempat lain sehingga setiap hari ada sahaja permintaan,” tambahnya.

Malah, menceritakan pengalaman pahit sepanjang perniagaan, Watie berkata, beliau menitiskan air mata apabila jualannya tidak mendapat sambutan semasa mula-mula beroperasi dulu.

“Semasa di bazar dulu, masa itu sudah pukul 5 petang, ramai orang datang membeli juadah puasa tetapi hairannya hanya kuih saya tidak dibeli. Saya nak menangis masa itu sambil berdoa kepada Allah untuk memberikan rezeki kepada anak-anak.

“Namun, akhirnya pada pukul 6.30 petang orang datang serbu serentak. Saya menangis kegembiraan masa itu sebab sampai 20 tray licin dan sebab mulalah ilham untuk wujudkan tagline, Rasa Sebulan, Rindu Setahun,” ujarnya.

Namun, walaupun tiada Tepung Pelita Paya Jaras tahun ini, pemilik kuih tradisional ini berharap tahun 2021 akan menjadi pembuka rezeki kepada peniaga-peniaga bermusim pada bulan Ramadan.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here