Sayur kangkung, ikan cencaru rezeki penduduk sempena PKP

0
184

Oleh NURUL FIRDAUS KHAIRI

CYBERJAYA – Gabungan Majlis Pengurusan Komuniti Kampung (MPKK) serta Jawatankuasa Masjid dan Belia mengambil inisiatif mengagihkan seikat sayur kangkung dan ikan cencaru kepada seluruh penduduk kampung Teluk Menara, Manir Terengganu, bagi meringankan beban mereka ketika lanjutan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP).

Pengerusi Jawatankuasa Masjid Teluk Menara, Zamzuri Aziz berkata kangkung dan ikan itu dibeli hasil inisiatif gabungan pihaknya selepas mendapat sumbangan pelbagai pihak dan orang perseorangan yang prihatin.

“Kami terpanggil melaksanakan program tanggungjawab sosial itu berikutan rata-rata penduduk di sekitar kampung ini adalah dari golongan berpendapatan (B40).”

“Agihan ini diserahkan kepada setiap unit rumah yang ada tanpa sebarang pengecualian,” katanya seperti di petik dalam portal Teganu.kita.

Beliau juga berkata, hebahan ini bukan bermaksud untuk menonjolkan diri apatah lagi untuk berbangga, namun ia sekadar hebahan umum kepada warga terlibat terhadap usaha pihak pengurusan kampung untuk memastikan bahawa setiap dapur mampu menyajikan hidangan buat seisi keluarga.

Tambahnya lagi, selain sumbangan yang disalurkan oleh pihak kerajaan negeri, sebahagian besar sumber kewangan adalah datang dari poket para dermawan yang mendokong usaha yang digerakkan oleh pengurusan kampung ini.

Sementara itu, Zamzuri yang juga merupakan Ahli Jawatankuasa MPKK berkata, pihaknya menyediakan kaunter barangan keperluan makanan asas secara “walk in” sejak dua minggu lalu sehingga tamat PKP.

“Ia beroperasi setiap hari di Bilik Gerakan Bantuan di Surau al-Hikmah antara pukul 10 pagi hingga 3 petang untuk menyantuni warga yang benar-benar terkesan di kampung kami,” katanya lagi.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here