Tiada bukti antibodi Covid-19 lindung jangkitan kali kedua-WHO

0
108
Kajian WHO tidak dapat mengesahkan antibodi pesakit yang pernah dijangkiti Covid-19 dapat menghalang jangkitan berulang.

GENEVA – Setakat ini tiada bukti menunjukkan orang yang sudah pulih daripada Covid-19 dan mempunyai antibodi, dilindungi jangkitan kali kedua, kata Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO), lapor agensi berita Xinhua, semalam.

Walaupun banyak kajian menunjukkan orang telah sembuh ada antibodi terhadap Covid-19, juga dikenali SARS-CoV-2, WHO mengatakan sebilangan mereka ini mempunyai tahap antibodi peneutral dalam darah yang sangat rendah.

“Pada 24 April 2020, tiada kajian yang menilai kehadiran antibodi terhadap SARS-CoV-2 boleh jadikan manusia kebal untuk dijangkiti lagi dengan virus ini,” tegas WHO.

Ada beberapa negara mengatakan antibodi itu sebagai ‘pasport kekebalan’ atau ‘sijil bebas risiko’, membolehkan individu melakukan perjalanan atau kembali bekerja, dengan andaian mereka terlindung untuk dijangkiti semula.

WHO memberi amaran penggunaan ‘sijil’ itu boleh menjurus kepada peningkatan risiko penularan yang berterusan.

Ujian makmal yang mengesan antibodi SARS-CoV-2 terhadap manusia, termasuk ujian imunodiagnosis pantas, perlu pengesahan yang lebih lanjut bagi menentukan ketepatan dan kebolehpercayaan.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here