Ahli kariah berjemaah di masjid mengikut giliran

0
498

Oleh SITI AZIELAH WAHI

CYBERJAYA – Ahli kariah boleh ke masjid dan surau untuk berjemaah mengikut giliran bermula hari ini selepas menerima mesej melalui khidmat pesanan ringkas (SMS) atau aplikasi WhatsApp.

Menurut Berita Harian, penerima mesej berkenaan dibenarkan hadir dan mendaftar bagi mengerjakan solat berjemaah atau Jumaat di masjid atau surau dalam tempoh Perintah Kawalan Pergerakan Bersyarat (PKPB) bermula hari ini.

Mesej berkenaan akan dimaklumkan kepada ahli kariah melalui ahli jawatankuasa masjid atau surau Jumaat berkenaan.

Pengarah Jabatan Agama Islam Wilayah Persekutuan (Jawi), Mohd. Ajib Ismail berkata, terdapat lima cadangan dalam garis panduan yang dikeluarkan oleh JAWI kepada semua pengerusi masjid dan surau Jumaat yang berada dalam zon hijau bagi menentukan jemaah yang dibenarkan hadir.

“Penggiliran untuk ahli kariah yang dibenarkan mengerjakan solat adalah tertakluk kepada keputusan sama ada oleh pentadbir masjid atau surau itu sendiri iaitu dalam kalangan pengerusi, ketua imam dan imam.

“Mereka akan membuat pemilihan ahli kariah tertentu dengan jumlah maksimum yang dibenarkan iaitu tidak melebihi 30 orang termasuk pegawai dan jawatankuasa bagi sesebuah masjid atau surau Jumaat,” katanya

Menurut Mohd Ajib, keutamaan bagi jemaah yang dibenarkan hadir adalah dalam kalangan ahli jawatankuasa masjid atau surau termasuk pengerusi, jawatankuasa kariah, ketua imam, pegawai masjid dan petugas yang berkaitan.-MBNews

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here