Ahli keluarga wanita hamil yang dijangkiti Covid-19 disahkan negatif

0
108
Gambar hiasan

CYBERJAYA – Pengerusi Jawatankuasa Kerajaan Tempatan, Perumahan dan Kesihatan Kelantan, Dr. Izani Husin mengesahkan ahli keluarga terdekat bagi seorang wanita hamil yang dijangkiti Covid-19 di negeri itu kelmarin disahkan negatif.

Berikutan itu, beliau berkata, kawalan di semua pintu masuk ke negeri tersebut diperketatkan bagi mengelakkan kes sama berulang.

“Alhamdulillah, keluarga terdekat kes 156 kesemuanya negatif Covid-19.

“Semua pintu masuk ke Kelantan diadakan saringan Covid-19 terutama yang hadir dari kawasan berisiko,” katanya dalam laman Facebook miliknya hari ini.

Semalam, Kementerian Kesihatan mengesahkan wanita tersebut yang hamil 35 minggu dan pulang ke kampung halamannya di Kuala Krai dari Ampang dijangkiti Covid-19.

Kes jangkitan baharu itu sekali gus mengubah status Kelantan yang sebelum ini lebih dua minggu diisytiharkan sebagai zon hijau dan bebas kes Covid-19.

Dalam pada itu, Ketua Pengarah Kesihatan, Datuk Dr. Noor Hisham Abdullah ketika mengulas mengenai kes itu dalam sidang akhbarnya hari ini mengesahkan perkara itu.

Beliau berkata, 20 daripada 30 ahli keluarga rapat wanita tersebut disahkan negatif Covid-19 manakala bakinya masih menunggu keputusan lanjut.

“Kita juga sedang melihat kontak rapat pesakit berkenaan sama ada di destinasi tersebut atau di tempat asal dia di Ampang,” ujarnya. -MT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here