Ambil semangat Syawal perangi Covid-19

0
86
ISMAIL SABRI YAAKOB

CYBERJAYA – Pandemik Covid-19 ternyata mengubah banyak perkara termasuk cara masyarakat Islam menyambut Hari Raya Aidilfitri tahun ini seperti sebelum ini menunaikan Solat Sunat Aidilfitri berjemaah di masjid tetapi kali ini berjemaah bersama keluarga di rumah.

Menteri Kanan (Keselamatan), Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob berkata, tradisi Aidilfitri yang sekian lama sudah sebati dengan masyarakat seperti menziarahi sanak saudara, jiran tetangga dan berkumpul di majlis rumah terbuka tidak dapat diteruskan berikutan negara berhadapan dengan wabak Covid-19.

Tambah beliau, namun, ini bukan bermakna Aidilfitri yang disambut dengan norma baharu kali ini tidak dapat diraikan dengan penuh syukur dan keinsafan. 

“Ancaman Covid-19 yang menyaksikan pelaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan Bersyarat (PKPB), sebenarnya tidak menghalang kita semua menyambut Aidilfitri dalam suasana meriah dan gembira bersama ahli keluarga.

“Justeru, mengambil semangat Syawal sebagai bulan kemenangan, marilah kita bersama-sama mendoakan agar kita berjaya menangani ujian ini,” katanya dalam sidang akhbar harian di Putrajaya hari ini.

Mengenai operasi harian pula, Ismail memberitahu, pasukan penguatkuasaan Operasi Pematuhan yang diketuai Polis Diraja Malaysia (PDRM) telah membuat 60,528 pemeriksaan semalam bagi memantau dan menguatkuasa pematuhan prosedur operasi standard (SOP) Perintah Kawalan Pergerakan Bersyarat (PKPB) di seluruh negara.

Beliau berkata, sebanyak 3,675 pasar raya, 3,102 restoran, 330 penjaja dan 753 kilang serta 3,742 bank telah diperiksa selain pemeriksaan di 1,022 terminal pengangkutan darat, 168 terminal pengangkutan air dan 101 terminal pengangkutan udara.

“Pasukan itu juga telah memeriksa sebanyak 23,633 buah kenderaan persendirian, 1,318 kenderaan awam dan 19 vessel. Turut diperiksa adalah 1,192 pasar awam, 4,720 tempat ibadah, 1,392 tempat riadah dan 247 tapak binaan,” ujarnya. – MT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here