Covid-19: Hanya 15 kes baharu dicatatkan hari ini

0
113

Oleh NINA FARZUIN MD SHAROM

CYBERJAYA – Setelah dua hari merekodkan angka melebihi 100 kes, Ketua Pengarah Kesihatan, Datuk Dr. Noor Hisham Abdullah berkata, hanya terdapat 15 kes baharu jangkitan Covid-19 dicatatkan sehingga jam 12 tengahari ini.

Menurutnya, pertambahan kes baharu itu telah menjadikan jumlah kes positif Covid-19 di Malaysia adalah sebanyak 7,619 kes.

“Daripada 15 kes baru yang dilaporkan, enam kes adalah kes import yang mendapat jangkitan di luar negara dan daripada sembilan kes penularan tempatan pula, empat kes adalah bukan warganegara Malaysia.

“Jumlah kes aktif dengan kebolehjangkitan Covid-19 adalah 1,421 kes. Mereka telah diasingkan dan diberi rawatan.

“Sehingga kini, seramai lapan kes positif Covid-19 sedang dirawat di Unit Rawatan Rapi (ICU) dan daripada jumlah tersebut, empat kes memerlukan bantuan pernafasan,” katanya dalam sidang akhbar di Putrajaya hari ini.

Menurutnya terdapat 42 kes yang telah pulih dan dibenarkan discaj pada hari ini.

“Ini menjadikan jumlah kumulatif kes yang telah pulih sepenuhnya dari Covid-19 dan telah discaj daripada wad adalah sebanyak 6,083 kes.

“Hari ini juga tiada kes kematian berkaitan Covid-19 dilaporkan. Justeru, jumlah kumulatif kes kematian kekal sebanyak 115 kes,” katanya.-MBNews

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here