Penjawat awam dapat Bantuan Khas Aidilfitri RM500

0
206

CYBERJAYA – Penjawat awam di seluruh negara bakal menerima durian runtuh sebanyak RM500 seorang sempena sambutan Hari Raya Aidilfitri yang bakal disambut tidak lama lagi.

Menurut Ketua Pengarah Perkhidmatan Awam, Datuk Mohd. Khairul Adib Abd. Rahmat, Bantuan Khas Aidilfitri itu yang membabitkan pegawai Perkhidmatan Awam Persekutuan Gred 56 dan ke bawah akan dibayar kepada penjawat awam pada 20 Mei ini.

Beliau berkata, turut menerima bantuan khas adalah pesara kerajaan yang menerima pencen, bernilai RM250.

“Bantuan Khas Aidilfitri sebanyak RM500 dipanjangkan kepada pekerja sambilan harian (PSH) yang masih berkhidmat dengan syarat tempoh kontraknya sudah berkuat kuasa sekurang-kurangnya 30 hari berturut-turut.

“Pesara yang dilantik semula secara perkhidmatan kontrak dan masih berkhidmat pada 20 Mei juga layak terima sebanyak RM500. Pembayaran sebanyak RM250 akan dibuat Jabatan Perkhidmatan Awam dan bakinya sebanyak RM250 akan dibayar jabatan di mana pegawai sedang berkhidmat,” katanya dalam satu Pekeliling Perkhidmatan Awam, hari ini.

Mengulas lanjut, Mohd. Khairul Adib berkata, pegawai yang ditahan kerja, digantung kerja atau surat pertuduhan sudah dikeluarkan Pihak Berkuasa Tatatertib ditangguhkan daripada menerima bantuan itu.

Katanya, mereka hanya layak diberi bantuan terbabit sekiranya Pihak Berkuasa Tatatertib mendapati pegawai berkenaan tidak bersalah.-MT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here