PKPD: Penduduk sekitar Pasar Jalan Othman terima bantuan makanan mencukupi

0
212

PETALING JAYA – Penduduk di sekitar Pasar Jalan Othman di sini yang dikenakan Perintah Kawalan Pergerakan Diperketatkan (PKPD) menerima bantuan makanan mencukupi daripada pihak Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM).

Ketua Polis Daerah Petaling Jaya, Asisten Komisioner Nik Ezanee Mohd. Faisal berkata, pengagihan makanan itu dibuat sejak semalam dan mencukupi bagi bekalan kegunaan kira-kira 2,600 penduduk di situ untuk tempoh seminggu.

“Semalam JKM sudah melaksanakan pengagihan bekalan makanan sejak pukul 9.00 pagi hingga 4.00 petang, jadi tidak timbul isu penduduk di sini sukar mendapatkan bantuan makanan.

“Jika penduduk menghadapi sebarang masalah, polis juga ditempatkan meronda di kawasan terbabit dan mereka boleh memaklumkan sebarang masalah dihadapi termasuk mengenai bekalan makan, kesihatan dan sebagainya,” katanya kepada Bernama hari ini.

Sementara itu, tinjauan mendapati petugas Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) meneruskan kerja-kerja ujian saringan Covid-19 yang masuk hari kedua ke atas penduduk di sekitar Pasar Jalan Othman.

Nik Azanee berkata, 509 orang merangkumi 361 warga tempatan dan 148 bukan warga asing telah menjalani saringan Covid-19 pada hari pertama PKPD di kawasan itu semalam.

Pelaksanaan ujian saringan bermula seawal pukul 9.00 pagi tadi dengan penduduk sekitar dilihat keluar rumah untuk ke pusat saringan Covid-19 bagi menjalani ujian berkenaan secara berperingkat.

Difahamkan juga petugas kesihatan mengunjungi 429 buah rumah di sini semalam bagi melakukan bancian serta memastikan kira-kira 2,600 penduduk termasuk warga asing hadir untuk menjalani saringan.

Anggota Polis Diraja Malaysia (PDRM) serta Angkatan Tentera Malaysia (ATM) ditempatkan di kawasan sekitar PKPD di sini.

Semalam, Menteri Kanan (Kluster Keselamatan) Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob mengumumkan Pasar Jalan Othman di sini menjadi kawasan terbaru PKPD berkuatkuasa mulai 10 hingga 23 Mei.

Kawasan berkenaan dikenakan PKPD selepas KKM mengesahkan terdapat 26 kes positif Covid-19 yang berpotensi memberi risiko penularan jangkitan di kawasan terbabit.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here