Polis terima dua laporan dakwa menteri ingkar PKP

0
257
Ketua Polis Daerah Kajang, Asisten Komisioner Mohd Zaid Hassan.

Oleh SITI KHAIRULNISAH MOHAMMED BAJURI

KUALA LUMPUR – Polis Daerah Kajang mengesahkan menerima dua laporan polis yang mendakwa Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Hal Ehwal Agama), Senator Datuk Seri Dr Zulkifli Mohamad Al Bakri melanggar Perintah Kawalan Pergerakan (PKP).

Ketua Polis Daerah Kajang, Asisten Komisioner Mohd Zaid Hassan berkata, kertas enkuiri polis (KEP) sudah dibuka untuk tujuan siasatan awal.

“Buat masa ini hanya rakaman percakapan pengadu sudah diambil berhubung perkara tersebut.

“Keterangan bagi pihak lain akan diambil setelah mendapat arahan daripada pihak Ibu Pejabat Polis Kontinjen Selangor,” katanya ketika dihubungi hari ini seperti dipetik Bernama.

Difahamkan, seorang lelaki berusia 43 tahun membuat laporan polis setelah membaca laman akaun Facebook menteri berkenaan yang dikatakan memuat naik pelbagai aktiviti yang dilakukan sejak dilantik menjadi menteri.

Dalam laporan itu, pengadu mengatakan Zulkifli telah memuat baik pelbagai berita mengenai aktiviti yang dilakukannya tanpa mengamalkan jarak sosial.

Antara dakwaan itu adalah menteri berkenaan menyampaikan sendiri surat pertukaran pegawai Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (Jakim) pada 31 Mac serta mengadakan mesyuarat tergempar dan mengambil gambar di pejabatnya. – MBNews

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here