Covid-19: 39 pulih, 19 kes baharu

0
99

CYBERJAYA- Sebanyak 39 kes Covid-19 pulih dan dibenarkan discaj hari ini menjadikan jumlah kumulatif kes pulih sepenuhnya adalah sebanyak 6,674 kes atau 80.2 peratus daripada jumlah keseluruhan.

Ketua Pengarah Kesihatan, Datuk Dr. Noor Hisham Abdullah berkata, sehingga pukul 12 tengah hari ini pula, terdapat sebanyak 19 kes baharu yang dilaporkan.

Menurutnya, ini menjadikan jumlah kes positif Covid-19 di Malaysia adalah sebanyak 8,322 kes dengan jumlah aktif dengan kebolehjangkitan Covid-19 adalah 1,531 kes.

“Mereka telah diasingkan dan diberi rawatan. Daripada 19 kes baharu yang dilaporkan, enam kes adalah kes import yang mendapat jangkitan di luar negara,” katanya dalam sidang akhbar di Putrajaya hari ini.

Menurut Dr. Noor Hisham, daripada 13 kes penularan di dalam negara, dua kes adalah bukan warganegara dan 11 kes adalah dalam kalangan warganegara.

“Sehingga kini, lima kes positif Covid-19 dirawat di unit rawatan rapi (ICU) dan tiada kes memerlukan bantuan pernafasan.

“Tiada pertambahan kes kematian hari ini dan kekal 117 kes bersamaan 1.4 peratus daripada jumlah keseluruhan kes,” katanya.-MT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here