Jangan tanggalkan ‘wristband’ atau berdepan hukuman- Dr. Noor Hisham

0
360
Gambar hiasan -Foto KKM

CYBERJAYA – Individu yang diletakkan di bawah arahan perintah pengawasan dan pemerhatian di rumah berdepan dengan tindakan sekiranya mereka menanggalkan gelang tangan (wristband) sebelum tamat pemerhatian.

Ketua Pengarah Kesihatan, Datuk Dr Noor Hisham Abdullah berkata, gelang tersebut hanya boleh ditanggalkan oleh pegawai yang diberi kuasa selepas tempoh pengawasan dan pemerhatian tamat.

Menurutnya, setiap pengembara atau individu yang baru pulang dari luar negara akan dipakaikan gelang atau wristband sebelum mereka pulang ke rumah masing-masing.

“Gelang tangan ini harus dipakai sepanjang tempoh pengawasan dan pemerhatian di rumah.

“Pihak Kementerian Kesihatan (KKM) juga ingin mengingatkan orang awam yang telah diletakkan di bawah arahan Perintah Pengawasan dan Pemerhatian di rumah untuk sentiasa mematuhi arahan yang telah ditetapkan,” katanya pada sidang akhbar, di sini, hari ini.

Dr Noor Hisham

Dr Noor Hisham berkata, individu tersebut juga diingatkan agar tidak berkongsi barang peribadi dengan ahli yang lain.

Selain itu, katanya, mereka juga perlu kekal berada di dalam rumah sepanjang tempoh yang ditetapkan dan mengasingkan diri daripada ahli keluarga yang lain bagi mengelakkan ahli keluarga terdedah kepada risiko jangkitan Covid-19

“Arahan perintah pengawasan dan pemerhatian di rumah merupakan arahan di bawah Akta Pencegahan dan Pengawalan Penyakit Berjangkit (Akta 342) iaitu sekiranya mana-mana individu berkenaan didapati melanggar arahan, mereka boleh disabit dengan hukuman di bawah Seksyen 24 Akta 342,” katanya.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here