Kes pertama Covid-19 IPD Gombak babitkan anak polis

0
295
Ibu pesakit yang merupakan anggota IPD Gombak dan seorang rakannya berumur 17 dikesan positif Covid-19 hasil saringan dilakukan.

GOMBAK – Kes pertama Covid-19 di Perumahan Polis Gombak melibatkan seorang anak anggota berusia 16 tahun pada 18 Mei lalu.

Ketua Polis Daerah Gombak, Asisten Komisioner Arifai Tarawe berkata, susulan itu, kesemua ahli keluarga dan kenalan rapat telah disaring oleh pihak Kementerian Kesihatan (KKM).

Menurutnya, ibu pesakit yang merupakan anggota Ibu pejabat Polis Daerah (IPD) Gombak dan seorang rakannya berumur 17 dikesan positif hasil saringan itu.

“Saringan kontak rapat diteruskan pada 22 Mei lalu dan hampir 200 pegawai dan kakitangan IPD Gombak disaring berkeputusan negatif kecuali seorang sahaja.

“Proses sanitasi pejabat dan rumah dibuat sejurus selepas itu dan tiada kes dilaporkan positif setakat kelmarin (Sabtu),” katanya seperti dipetik Sinar Harian.

Beliau memaklumkan, seorang Pegawai Kanan IPD Gombak yang telah bertukar pada 1 Jun lalu dikatakan positif pada saringan kedua.

“Apapun tindakan segera telah diambil dengan melakukan saringan semula kesemua kontak rapat pegawai tersebut. Pihak KKM mengarahkan 12 orang dikuarantin sementara menunggu keputusan.

“Dimaklumkan juga bahawa tiga daripada mereka yang positif sebelum ini telah sembuh dan discaj dari hospital. Manakala dua lagi masih menerima rawatan dan dalam keadaan sihat,” katanya.

Justeru katanya, orang ramai yang telah berurusan atau akan berurusan di IPD Gombak atau balai polis Selayang tidak perlu bimbang dengan perkembangan itu.

“Ini kerana mereka yang positif tidak berurusan dengan pihak awam. Proses sanitasi, pemeriksaan suhu, penggunaan hand sanitizer, pemakaian topeng muka serta penjarakan sosial diamalkan di IPD Gombak,” katanya. – MBNews

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here