Operasi pusat kuarantin di hotel berakhir semalam

0
98

CYBERJAYA – Bermula hari ini semua rakyat Malaysia yang pulang dari luar negara akan menjalani saringan Covid-19 sejurus tiba di pintu masuk sempadan negara.

Menteri Kanan (Keselamatan), Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob berkata, semalam juga merupakan hari terakhir pusat kuarantin di hotel-hotel beroperasi.

“Bagi mereka yang didapati positif, mereka akan dihantar ke hospital untuk rawatan, manakala yang negatif akan menjalani kuarantin wajib 14 hari di kediaman masing-masing,” katanya dalam sidang akhbar di Putrajaya hari ini.

Pada masa sama, beliau memberitahu seramai 8,381 individu yang berada di pusat kuarantin akan menjalani baki tempoh kuarantin di kediaman mereka.

“Seperti diumumkan sebelum ini, mereka perlu memuat turun aplikasi MySejahtera untuk proses pemantauan sebelum dibenarkan menjalani proses kuarantin di kediaman mereka.

“Mana-mana individu yang mengingkari proses kuarantin wajib dan prosedur operasi standard (SOP) yang telah ditetapkan akan dikenakan kompaun sebanyak RM1,000 atau dihadapkan ke mahkamah,” jelasnya.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here