PKR tolak cadangan Dr. Mahathir angkat Shafie sebagai PM

0
282

PETALING JAYA – PKR menolak cadangan Tun Dr. Mahathir Mohamad untuk mengangkat Datuk Seri Shafie Apdal sebagai Perdana Menteri manakala Datuk Seri Anwar Ibrahim dan Datuk Seri Mukhriz Mahathir sebagai Timbalan Perdana Menteri.

Sinchew Daily melaporkan, PKR bertegas supaya Anwar menjadi calon Perdana Menteri dan pendirian itu tidak tergoyang oleh cadangan alternatif oleh Dr. Mahathir.

“Tindakan Dr. Mahathir ini adalah untuk memalukan Anwar, bukannya ikhlas mengangkat Shafie sebagai Perdana Menteri.

“Jangan lupa bahawa parti yang dipimpin Shafie adalah parti pelbagai kaum, bukannya parti Melayu,” kata sumber kepada Sinchew Daily.

Kata sumber itu, mengikut prosedur, PKR hanya akan berbincang tentang cadangan gandingan baharu sekiranya ia dibangkitkan dalam Majlis Presiden Pakatan Harapan (PH) oleh parti komponen.

Katanya, Majlis Pimpinan Pusat PKR yang bermesyuarat pada Ahad lalu tidak membincangkan cadangan Shafie sebagai Perdana Meneri secara rasmi, tetapi isu itu hanya dibangkit secara ringkas dalam mesyuarat.

“Daripada pemimpin yang berbicara dalam mesyuarat, tiada seorang pun yang menyokong Shafie sebagai Perdana Menteri.

“PKR tidak membincangkan isu ini secara rasmi, kami tidak peduli melainkan DAP atau Amanah membangkitkannya dalam mesyuarat Majlis Presiden PH.

“Pendirian kami justeru adalah selari dengan keputusan yang dibuat sebelum ini, iaitu menyokong Anwar sebagai Perdana Menteri,” katanya.

Menurut sumber yang dilaporkan Malaysia Gazette, Sekretariat PH akan memanggil mesyuarat pada 2 Julai ini dan isu gandingan Shafie-Anwar-Mukhriz mungkin dibincangkan jika ada parti komponen yang membangkitkannya.

Selepas melepasi Sekretariat PH, isu itu akan dimasukkan dalam agenda mesyuarat Majlis Presiden PH.

Dalam pada itu, seorang lagi pemimpin PKR berkata, mesyuarat sebelum ini tertumpu kepada isu disiplin parti dan persediaan menghadapi pilihan raya kilat, sementara isu Shafie sebagai Perdana Menteri tidak dibincang secara rasmi.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here