Semak kelulusan GKP esok

0
8566

CYBERJAYA – Usahawan dan peniaga yang memohon Geran Khas Prihatin (GKP) boleh menyemak kelulusan permohonan melalui portal rasmi GKP bermula esok.

Lembaga Hasil Dalam Negeri (LHDNM) dalam kenyataan berkata, sepanjang tempoh permohonan GKP dibuka mulai 1 Mei sehingga 15 Mei lalu, agensi itu telah menerima sebanyak 642,976 permohonan dan sebanyak 488,857  atau 76.0 peratus telah diluluskan. 

Tambah kenyataan itu, manakala bakinya sebanyak 81,260 atau 12.6 peratus permohonan masih dalam proses semakan lanjut agensi dan 72,859 atau 11.3 peratus permohonan lagi telah ditolak. 

“Pemohon GKP yang diluluskan dijangka akan menerima bayaran secara pengkreditan terus ke akaun masing-masing mulai 15 Jun ini.

“Bagi permohonan yang masih dalam semakan pula, keputusan permohonan akan dimaklumkan mulai 8 Jun ini dan pembayaran akan dibuat secara berperingkat mulai 15 Jun,” kata kenyataan itu. 

Tambah kenyataan itu, bagi memastikan semua pihak yang layak menerima GKP tidak tercicir, kerajaan bersetuju  memberikan peluang kepada pemohon yang gagal dalam permohonan GKP.

Kata kenyataan tersebut, mereka boleh membuat permohonan rayuan mulai 3 Jun sehingga 15 Jun melalui portal rasmi GKP.

“Setiap permohonan rayuan akan diproses dengan teliti dan keputusan rayuan akan dimaklumkan mulai 22 Jun manakala pembayaran pula dijangka dibuat mulai 29 Jun ini. – MT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here