Sesi pra Kabinet Muhyiddin dengan Agong paling lama pagi tadi

0
480

CYBERJAYA – Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin mendapat perkenan menghadap Yang di-Pertuan Agong Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah untuk mesyuarat pra Kabinet di Istana Negara.

Datuk Pengelola Bijaya Diraja Istana Negara Datuk Ahmad Fadil Shamsuddin berkata, sesi berkenaan berlangsung selama satu jam 15 minit dari pukul 8.30 pagi.

Menurut Ahmad Fadil, sesi itu kembali diadakan secara bersemuka susulan pelaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan Pemulihan (PKPP) yang berkuat kuasa hari ini.

Sesi pra Kabinet dengan Agong itu merupakan yang paling lama berlangsung berbanding sesi-sesi sebelum ini.

Menurut beliau, kali pertama mesyuarat bersemuka sedemikian diadakan adalah pada 18 Mac lalu di Istana Melawati, Putrajaya.

Ia kemudian diteruskan menerusi sidang video untuk sesi berikutnya pada 15 April lalu selepas Al-Sultan Abdullah dan Raja Permaisuri Agong Tunku Hajah Azizah Aminah Maimunah Iskandariah serta keluarga menjalani kuarantin diri selama 14 hari berikutan beberapa kes positif Covid-19 membabitkan pegawai Istana Negara.

“Sesi-sesi berikutnya turut berlangsung menerusi sidang video berikutan Perintah Kawalan Pergerakan Bersyarat dan sesi kali terakhir menerusi sidang video diadakan minggu lepas, pada 4 Jun lalu,” katanya dalam satu kenyataan di sini, hari ini.

Ahmad Fadil berkata, mesyuarat pra Kabinet adalah antara aktiviti mingguan atau rutin utama Al-Sultan Abdullah untuk berbincang dan bertukar pendapat bersama Perdana Menteri berkenaan urusan dan isu-isu berkaitan kerajaan.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here