Anwar persoal apa Perikatan Nasional lakukan untuk Melayu?

0
384CYBERJAYA – Ketua pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim hari ini mempersoalkan tindakan kerajaan Perikatan Nasional bagi menyelamatkan Melayu sejak memerintah pada Mac lalu.

“Kerajaan Perikatan Nasional bila berkuasa mendakwa keperluan menggantikan PH (Pakatan Harapan) bagi menyelamatkan Melayu.

“Perikatan Nasional pertikai di bawah PH, Melayu akan menderita dimalukan dan hilang tempat di negara ini.

“Apa Perikatan Nasional buat sejak memerintah Mac lalu mempertahankan Melayu?” soalnya.

Persoalan itu dibangkitkan Anwar yang juga merupakan Presiden Parti Keadilan Rakyat (PKR) dalam siaran langsung di Facebooknya malam tadi disusuli kenyataan rasminya hari ini.

Presiden PKR itu juga mendakwa kerajaan mengumpul barisan Kabinet yang menyebabkan kos tambahan sebanyak RM7.6 bilion dalam tempoh setahun.

Kerajaan Perikatan Nasional juga didakwa melantik ahli Parlimen yang menerima elaun yang besar dalam anak-anak syarikat berkaitan kerajaan (GLC) sehingga membuatkan golongan profesional di negara ini terpinggir.

Anwar turut mendakwa kerajaan Perikatan Nasional hanya memberi janji di bibir sahaja berkaitan isu tata kelola kerajaan yang baik dan memerangi rasuah.

Beliau juga mengulangi perlunya setiap peruntukan yang dikeluarkan dibahas di Parlimen.

Menurut laporan Sinar Harian, Anwar juga menekankan perlu usaha menangani masalah kemiskinan yang berlaku ekoran penularan Covid-19.

Mengenai wabak Covid-19 katanya, pemulihan Malaysia daripada krisis Covid-19 tidak dapat diukur dari segi pertumbuhan Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK) bersendirian.

“Melakukannya akan mengulangi kesilapan masa lalu. Pemulihan mesti diukur secara holistik supaya Malaysia muncul lebih kuat, lebih berdaya tahan dan lebih adil.

“Adakah pendapatan jurang antara kaya dan miskin berkembang atau menguncup? Berapakah tahap pekerjaan belia Malaysia? Sejauh manakah kejayaan perniagaan PKS (perusahaan kecil dan sederhana) kami? Ini adalah persoalan asas yang mesti ditangani,” katanya.

Katanya, pada akhirnya, itu bukan sekadar persoalan yang perlu dipertimbangkan oleh ahli ekonomi kerana di Malaysia ahli politik yang melaksanakan dasar.

Sehubungan itu, katanya, ahli politik perlu bertindak bersama.

“Mereka mesti hadir di Parlimen yang bersedia untuk membahaskan undang-undang yang akan menentukan perjalanan negara untuk tahun-tahun akan datang.

“Di dalam demokrasi kita wajib menjalankan urusan kita dengan telus dan menerima kritikan orang ramai.

“Yang kita lihat hari ini, sayangnya, adalah ahli politik yang bersembunyi dari Parlimen, membuat keputusan di sebalik pintu tertutup, mengganggu media dan menjatuhkan negara ke dalam tempoh kegelapan,” katanya.

Tambahnya, keadaan hari ini lebih daripada sebelumnya kerana kita memerlukan kepemimpinan yang bersatu yang memberi inspirasi dan yang boleh memimpin negara ke arah masa depan yang lebih sejahtera dan damai.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here