KBS komited semua jenis sukan dapat kembali diteruskan

0
218
Reezal Merican Naina Merican

SEPANG – Kementerian Belia dan Sukan (KBS) komited dalam memastikan kesemua jenis sukan dapat kembali diteruskan berdasarkan usaha sektor itu yang mematuhi prosedur operasi standard (SOP) ditetapkan.

Menterinya, Datuk Seri Reezal Merican Naina Merican percaya Majlis Keselamatan Negara (MKN) dan Kementerian Kesihatan (KKM) akan memberi pertimbangan sewajarnya.

Reezal Merican berkata, keyakinan untuk memberi lebih kelonggaran kepada sektor sukan mula terbina selepas melihat kepada penurunan ketara kes jangkitan Covid-19 di negara selain disiplin rakyat dalam mematuhi SOP ditetapkan.

“Saya punya perjuangan adalah untuk melihat semua sukan yang dahulunya beraksi dengan aktif, dapat dimulakan dalam masa terdekat.

“Melihat kepada keyakinan yang datang daripada pihak MKN dan KKM dalam sektor-sektor yang lain, saya begitu optimis sektor sukan juga akan diberi pertimbangan sangat positif,” katanya.

Reezal ditemui pemberita selepas melawat Litar Antarabangsa Sepang (SIC) bagi melihat persediaan SIC melangsungkan acara sukan permotoran dari segi tatacara pematuhan yang telah ditetapkan oleh KKM, MKN dan KBS, hari ini.

KBS dijangka membawa cadangan pembukaan sektor sukan bola sepak untuk latihan penuh berkontak dan kebenaran untuk kejohanan sukan secara berperingkat ke Mesyuarat Khas Menteri-Menteri mengenai pelaksanaan perintah kawalan pergerakan (PKP) pada 9 Julai ini.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here