13 kes baharu Covid-19

0
175

CYBERJAYA- Sebanyak 13 jangkitan baharu Covid-19 direkodkan hari ini, menjadikan jumlah keseluruhan penularan wabak itu kepada 9,083 kes.

Ketua Pengarah Kesihatan, Datuk Dr. Noor Hisham Abdullah berkata, sembilan daripada keseluruhan kes baharu yang dilaporkan itu adalah berkaitan kes import membabitkan lima warga tempatan dan empat bukan warga negara.

“Sembilan kes import berkenaan membabitkan masing-masing dua kes dari China, India, Jepun, satu kes Ireland, Indonesia dan Yaman.

“Terdapat empat kes penularan dalam negara di kalangan warga tempatan dua daripadanya daripada Kluster Sivagangga di Pulau Pinang dan satu kes daripada Kluster Kurau. 

‚ÄúSatu kes dikesan di Putrajaya iaitu daripada Kluster Meranti. Sehingga kini jumlah kes aktif adalah 174 kes,” katanya dalam satu kenyataan hari ini.

Menurut Dr. Noor Hisham , terdapat satu kes positif Covid-19 sedang dirawat di unit rawatan rapi (ICU).

“Terdapat sembilan kes yang sudah pulih pada hari ini menjadikan jumlah kumulatif kes pulih sepenuhnya adalah sebanyak 8,784 kes atau 96.7 peratus daripada jumlah keseluruhan kes.

“Tiada pertambahan kes kematian berkaitan Covid-19 dilaporkan dan jumlah kumulatif kes kematian kekal sebanyak 125 kes,” katanya.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here