11,018 banduan layak dibebaskan awal

0
453
Ketua Pengarah Jabatan Penjara, Datuk Seri Zulkifli Omar


CYBERJAYA- Sebanyak 11,018 banduan layak diberikan Pembebasan Banduan Secara Lesen (PBSL) atas sabitan hukuman bawah setahun yang baki hukumannya kurang dari tiga bulan.

Ketua Pengarah Jabatan Penjara, Datuk Seri Zulkifli Omar berkata, langkah itu diambil bagi mengurangkan tahap kebolehjangkitan Covid-19 dalam kalangan banduan serta mengurangkan kesesakan di dalam pusat tahanan.


Beliau berkata, semua banduan yang dibebaskan melalui PBSL wajib melepasi kriteria pemilihan ketat yang ditetapkan dan disahkan lulus saringan Covid-19 oleh Kementerian Kesihatan terlebih dahulu.

“Antara langkah lain yang akan diambil ialah pesalah kes dadah seksen 15(1) Akta Dadah Berbahaya dikeluarkan dari penjara dan ditempatkan di beberapa kem Program Latihan Khidmat Negara (PLKN) yang diwartakan sebagai penjara sementara.

”Jumlah keseluruhan yang dapat ditampung di kem-kem PLKN adalah disasarkan seramai 2,300 hingga 2,800 banduan,” katanya dalam satu kenyataan semalam.

Menurut Zulkifli, segala tindakan itu sebagai mengambil serius jumlah peningkatan kes positif Covif-19 yang kini melibatkan jumlah besar dalam kalangan banduan di dalam kawasan larangan penjara dan kawasan kawalan ketat.

Katanya, penularan dalam kalangan banduan ini bermula di Penjara Tawau, Sabah apabila seorang banduan yang baru diterima dari Lahad Datu telah disahkan positif pada 2 September lalu dan kluster seterusnya pula dikesan di Penjara Alor Setar pada 29 September.

Pada ketika ini, katanya, jumlah aktif Covid-19 dalam kalangan banduan dan kakitangan penjara seluruh negara telah bertambah 453 kes kepada 1,126 kes berbanding 673 kes semalam.

“Bagaimanapun, orang awam di luar penjara diminta untuk bertenang kerana penularan Covid-19 dalam kalangan banduan dalam kawasan larangan penjara yang tertutup serta dikawal ketat.

“Ini sekali gus memberikan keyakinan penuh terhadap langkah-langkah segera yang diambil oleh pihak Jabatan Penjara di bawah kawal selia ketat dari pihak Kementerian Kesihatan dan agensi-agensi penguatkuasaan,” katanya. 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here