Keputusan lanjutan konsesi PLUS belum dimuktamadkan

0
74


CYBERJAYA- Kerajaan masih meneliti keputusan untuk melanjutkan tempoh konsesi PLUS Malaysia Bhd (PLUS) selama 38 tahun lagi sehingga 2058 seperti yang diumumkan kerajaan terdahulu pada Januari lalu.

Timbalan Menteri Kerja Raya, Datuk Eddin Syazlee Shith berkata, perkara itu belum dimuktamadkan dan kerajaan masih meneliti isu berkenaan kerana terdapat banyak perkara yang perlu diberikan pertimbangan dan diimbangi.

“Perjanjian mengenai PLUS sedang diteliti kerana dalam isu membabitkan tol, banyak perkara sensitif perlu dipertimbangkan seperti kenaikan harga (tol) dan tempoh konsesi.

“Ini perlu diimbangi dengan beban hutang kerajaan termasuk beban rakyat dan tanggungan (syarikat) konsesi. 

“Perjanjian dengan PLUS ini dalam perbincangan dan belum diputuskan setakat hari ini,” katanya pada sesi jawab lisan di Dewan Rakyat hari ini.

Beliau menjawab soalan tambahan Datuk Seri Mahdzir Khalid (BN-Padang Terap) sama ada kerajaan akan mengkaji semula keputusan dibuat kerajaan terdahulu melanjutkan tempoh konsesi PLUS dan apakah perjanjian mengenainya sudah ditandatangani.

Menjawab soalan asal Mahdzir sama ada kerajaan berhasrat meneruskan semula rundingan untuk mengambil alih konsesi lebuh raya di negara ini, Eddin Syazlee berkata, perkara itu masih di peringkat penelitian.

“Kerajaan masih mengkaji dan meneliti pilihan pengurusan lebuh raya untuk meringankan beban ditanggung kerajaan dan diimbangi dengan keperluan pengguna lebuh raya.

“Pada masa sama, bebanan kewangan kepada kerajaan terhadap pilihan ini akan dipertimbangkan dan diambil kira impak ekonomi serta keyakinan pelabur dari dalam dan luar negara,” katanya.

Beliau berkata, memorandum Jemaah Menteri bersama Hala Tuju Industri Lebuh Raya Bertol di Malaysia antara Kementerian Kerja Raya, Kementerian Kewangan dan Unit Kerjasama Awam Swasta (UKAS) Jabatan Perdana Menteri akan dibentang untuk pertimbangan dan kelulusan pada pertengahan bulan depan.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here