Polis tahan 4 suspek pencemaran air

0
240
Fadzil Ahmat

CYBERJAYA – Polis hari ini mengesahkan penangkapan empat individu berhubung kejadian pencemaran air di Loji rawatan Rantau Panjang dan SSP 1, 2, dan 3, semalam.

Ketua Jabatan Siasatan Jenayah Selangor, Datuk Fadzil Ahmat berkata, tangkapan dilakukan mulai tengah malam hingga awal pagi ini di Gombak, Damansara dan Kelana Jaya setelah laporan polis dibuat.

“Empat individu yang ditangkap adalah seorang wanita berusia 40 tahun dan tiga lelaki, masing-masing berumur 43, 42 dan 33 tahun.

“Kami akan memohon reman di Mahkamah Selayang pagi ini,” katanya dalam satu kenyataan.

Dalam pernyataan yang sama, Fadzil berkata, siasatan awal menunjukkan bahawa suspek wanita itu berdaftar dengan Suruhanjaya Syarikat Malaysia sebagai penyewa premis di Rawang di mana dakwaan pencemaran itu berlaku.

Katanya, suspek berusia 42 tahun itu bersama suspek berusia 33 tahun yang merupakan pekerjanya bertanggungjawab terhadap bahan kimia yang disimpan di lokasi.

“Bahan sampah kimia dipercayai dibuang ke lubang kumbahan di premis yang kemudian mengalir ke kawasan yang tercemar,” katanya.

Semalam, Lembaga Urus Air Selangor (Luas) mengumumkan bahawa operasi di loji rawatan air SSP 1, 2, 3 dan Rantau Panjang telah ditangguhkan kira-kira jam 12.20 tengah hari.

Penutupan itu menyebabkan lebih pemilik akaun di 1,279 kawasan di Kuala Lumpur, Petaling, Klang, Shah Alam, Kuala Selangor, Gombak dan Kuala Langat terputus bekalan air.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here