5 anggota polis Kelantan positif Covid-19

0
72
Gambar hiasan

KOTA BHARU – Lima anggota Polis Diraja Malaysia (PDRM) Kelantan disahkan positif Covid-19, sementara 35 lagi kini sedang menjalani kuarantin di rumah dan hospital.

Ketua Polis Kelantan, Datuk Shafien Mamat berkata, rata-rata mereka yang terlibat mempunyai kontak rapat dengan pesakit Covid-19 dan juga terdedah dengan orang kena tahan (OKT) yang positif wabak itu.

“Sepanjang pandemik Covid-19, seramai 125 anggota termasuk pegawai polis terkesan dengan wabak berkenaan, manakala terbaru masih ada beberapa Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) yang dikesan menerima OKT positif yang sedang menunggu keputusan ujian dan sebagainya,” katanya memetik laporan Sinar Harian hari ini.

Sementara itu, dalam perkembangan lain, ketika ditanya mengenai jumlah tangkapan yang dilakukan sepanjang Op Khazanah tahun lalu, Shafien berkata, lima kumpulan berjaya ditumpaskan melibatkan rampasan pelbagai hidupan liar dengan nilai keseluruhan bernilai RM944,000.

“Kita telah mengadakan lima operasi tahun lalu bersama agensi Perhilitan (Jabatan Perlindungan Hidupan Liar dan Taman Negara) dan Pasukan Gerakan Am yang berada di sempadan.

“Dalam tempoh itu, seramai 16 orang ditangkap dan pelbagai hidupan liar dirampas seperti burung murai batu, harimau dan macam-macam lagi,” katanya.

Katanya, kesemua kes ini diambil tindakan di mana lima kumpulan tersebut terdiri daripada dua kumpulan warga asing dan tiga kumpulan dari warga tempatan.

“Kita juga berharap kerjasama dan input daripada semua pihak terutamanya orang ramai bagi memastikan kita dapat membanteras masalah ini dari semasa ke semasa,” katanya.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here