Ibu arwah adik Amir bukan pesakit mental

0
353
Arwah adik Amir ditemukan mati dalam tong air biru berkenaan

CYBERJAYA – Polis menafikan ibu kanak-kanak berusia tujuh tahun yang meninggal dunia dipercayai didera kelmarin menghadapi masalah mental.

Ketua Jabatan Siasatan Jenayah negeri, Asisten Komisioner Mohd Sukri Kaman berkata, suspek berusia 32 tahun itu pernah mendapatkan rawatan bagaimanapun hanya rawatan biasa dan bukan sebagai pesakit mental.

“Ya, suspek pernah mendapatkan rawatan, tetapi sudah lama iaitu pada 2019 dan rawatan itu diterima di Hospital Melaka, namun hanya rawatan biasa yang mana wanita itu tidaklah (mental) seperti didakwa,” katanya seperti dipetik Berita Harian hari ini.

Semalam pasangan suami isteri yang disyaki mendera dan membunuh kanak-kanak lelaki berusia tujuh tahun, di Taman Krubong Jaya direman tujuh hari sehingga 5 Februari ini bagi membantu siasatan kes berkenaan.

Semalam tular dalam media sosial bahawa suspek yang juga ibu kandung mangsa mengalami masalah mental

Perintah reman terhadap suspek dikeluarkan oleh Penolong Pendaftar Mahkamah Majistret Ayer Keroh, Mohd Anuar Ostadi.

Dalam kejadian kira-kira pukul 4 petang kelmarin, mangsa ditemukan lemas dalam tong air setinggi 60.9 sentimeter di rumah berkenaan dengan terdapat beberapa kesan kecederaan di beberapa bahagian badan.

Susulan kes tersebut, tersebar satu perbualan di media sosial yang mengaitkan ibu kepada kanak-kanak malang itu mengalami masalah psikiatri.

Sementara itu, Mohd Sukri menggesa masyarakat khususnya pengguna media sosial untuk menghentikan segala bentuk spekulasi yang boleh mengelirukan masyarakat, sekali gus mengganggu siasatan pihak berkuasa.

Katanya, masyarakat sepatutnya menilai sesuatu kes jenayah menurut kaca mata keadilan dan bukannya membuat andaian serta spekulasi yang mencacatkan sistem keadilan jenayah, seterusnya menimbulkan fitnah kepada sistem pentadbiran keadilan jenayah.

“Serah sahaja kepada polis untuk menjalankan siasatan dan polis akan memastikan siasatan dijalankan mengikut undang-undang serta kuasa yang diberikan dengan telus, adil dan amanah,” katanya.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here