Ordinan Darurat: Kerajaan boleh guna pakai bangunan untuk kurangkan kesesakan penjara

0
76
Tan Sri Mohd Zuki Ali
Tan Sri Mohd Zuki Ali

KUALA LUMPUR – Pelaksanaan Ordinan Darurat boleh dimanfaatkan untuk mengguna pakai mana-mana bangunan untuk dijadikan depot sementara bagi mengurangkan kesesakan yang boleh mengakibatkan penularan Covid-19 dalam penjara.

Ketua Setiausaha Negara, Tan Sri Mohd Zuki Ali berkata, Kluster Keselamatan di bawah Jawatankuasa Teknikal Pengurusan Darurat boleh mencadangkan untuk meminjam mana-mana bangunan untuk tujuan itu.

“Kesesakan di penjara menjadi antara faktor menyebabkan meningkatnya kes Covid-19 kerana kita faham ‘nature’ di penjara, bilangan pesalah berada setempat dan terkurung dalam kapasiti yang ramai.

“Maka, dengan tujuan untuk mengekang atau mengurangkan potensi berjangkitnya Covid-19, mungkin satu ordinan boleh kita bentuk dengan memindahkan pesalah ke dalam depoh sementara untuk mengurangkan bilangan tahanan dalam penjara, sekali gus dapat mematuhi Prosedur Operasi Standard (SOP),” katanya memetik laporan Bernama.

Beliau berkata demikian dalam program Bicara Naratif yang disiarkan secara langsung oleh RTM, bertajuk Pengurusan Darurat: Pendekatan Strategik Memerangi Covid-19.

Dalam masa sama, Mohd Zuki berkata, tahanan yang bakal menghampiri tempoh tamat hukuman penjara, misalnya berbaki sebulan atau dua bulan, mungkin boleh dicadangkan untuk dibebaskan lebih awal.

“Kita boleh meminda akta atau memperkenalkannya…kalau diperkenankan Yang di-Pertuan Agong, kita boleh memendekkan tempoh hukuman mereka.

“Ini semua contoh cadangan, perkara-perkara ini kita akan bincangkan secara teliti dengan setiap kluster akan mengemukakan cadangan kepada Sidang Khas MKN dan sekiranya Sidang Khas MKN bersetuju, ia akan dibawa untuk perkenan Yang di-Pertuan Agong,” katanya.

Beliau berkata, di bawah pengurusan darurat, kerajaan juga akan dapat mengawal sebarang aktiviti sabotaj atau kenaikan harga barangan, bagi memastikan tiada pihak tidak bertanggungjawab mengambil kesempatan atas pandemik Covid-19.

“Selama ini Akta Kawalan Harga dilaksanakan hanyalah ketika musim perayaan, jadi dalam keadaan darurat ini kita boleh memperkenalkan dan menggunakan ordinan untuk tujuan mengawal harga barangan…kita tidak mahu ada yang mengambil kesempatan,” katanya sambil menambah cadangan itu akan diberi fokus di bawah Kluster Ekonomi.

Selain Kluster Keselamatan dan Ekonomi, empat kluster utama lagi ialah Kluster Kesihatan, Pendidikan, Komunikasi dan Kluster Perhubungan Persekutuan dan Negeri akan diberi fokus oleh kerajaan susulan penubuhan Jawatankuasa Teknikal Pengurusan Darurat.

Jawatankuasa teknikal ini antara lain bertanggungjawab untuk memantau isu-isu berkaitan pelaksanaan dan pengurusan darurat, selain meneliti dan mengkaji isu-isu berbangkit berkaitan darurat dan mengesyorkan cadangan penyelesaian.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here