Covid-19 : Negara terima vaksin pada Ahad ini, PM jadi orang pertama terima suntikan

0
70
Gambar hiasan.

KUALA LUMPUR – Vaksin Covid-19 jenis Pfizer-BioNTech akan tiba di dalam negara pada Ahad ini, sebagai persediaan pelaksanaan Program Imunisasi Covid-19 Kebangsaan yang akan bermula pada 26 Februari nanti..

Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin berkata, beliau akan menerima suntikan vaksin itu pada hari pertama pelaksanaan program berkenaan bersama-sama petugas barisan hadapan.

Ketika melancarkan Buku Panduan Program Imunisasi Covid-19 Kebangsaan hari ini, perdana menteri berkata, fasa pertama program itu akan melibatkan petugas barisan hadapan sehingga April diikuti fasa kedua bermula April sehingga Ogos melibatkan kumpulan yang berisiko tinggi.

Fasa ketiga pula akan melibatkan golongan dewasa berumur 18 tahun ke atas, bermula Mei tahun ini hingga Februari 2022.

Menurut Muhyiddin, program imunisasi menyeluruh ini adalah untuk memastikan imuniti kelompok dapat dibentuk di dalam komuniti agar dapat memutuskan rantaian penularan jangkitan COVID-19 sekali gus diharap dapat menamatkan pandemik Covid-19 .

“Ringkasnya, vaksinasi amat penting untuk kita melindungi bukan sahaja diri sendiri, tetapi juga orang tersayang iaitu ahli keluarga, rakan kerja, jiran sekeliling dan seluruh komuniti.

“Inilah juga maksud slogan Program Imunisasi Covid-19  Kebangsaan yang saya perkenalkan secara rasmi hari ini, iaitu Lindung Diri, Lindung Semua,” katanya.

Perdana Menteri berkata apabila semua orang telah dilindungi dan Program Imunisasi Covid-19 Kebangsaan ini berjaya dilaksanakan, ia akan memberikan impak positif termasuk membolehkan sektor ekonomi dan pelancongan kembali dibuka. 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here