KoPPIM kumpul RM20 juta dalam masa kurang setahun

0
451
Kunjungan Pengarah SKM, Jamiliah Ismail (dua kiri) dan Ketua PPIM, Datuk Nadzim Johan yang diiringi Pengasas Malakat Mall, Mohd. Fadzil Hashim di Malakat Mall, baru-baru ini.

CYBERJAYA – Kejayaan membangunkan ekosistem perniagaan Islam yang kukuh dapat melepaskan ummah daripada pergantungan kepada bantuan subsidi dari kerajaan.

Koperasi Pembangunan Pengguna Islam Malaysia (KoPPIM) berkata, sudah tiba masanya umat Islam di negara ini berdiri di atas kaki sendiri dalam perniagaan dan tidak lagi ternanti-nanti dana atau geran daripada kerajaan.

“Kita sudah tiada masa menanti dasar-dasar, undang-undang mahupun subsidi-subsidi untuk ditabur kepada kita lagi.

“Meskipun betapa banyak pengumumuman demi pengumuman dilafaz, dilaung atau digemakan di dewan-dewan, di seminar-seminar mahupun di konvensyen-konvensyen, anggaplah semua itu untuk halwa telinga semata-mata,” katanya dalam kenyataan di Facebook hari ini.

Sebaliknya kata KoPPIM, peluang yang ada sekarang perlu digunakan untuk sama-sama membangun dan menegakkan ekosistem ekonomi Islam di negara ini.

Bagi menjayakan impiam itu, KoPPIM yang dilancarkan setahun lalu telah mempunyai dana terkumpul melebihi RM20 juta hasil pelaburan umat Islam.

“Jumlahnya banyak dalam tempoh tak sampai setahun. Tanpa kita gembar-gembur iklan, sudah lebih 20,000 ahli-ahli KoPPIM yang tampil menyumbang untuk ekonomi kita.

“Jumlah ini kian bertambah hari demi hari kerana setiap hari semakin ramai di antara kita yang menjadi ahli KoPPIM,” katanya.

Sehubungan itu, KoPPIM menyeru lebih ramai umat Islam di Malaysia menyertai gerakan memperkasakan ekonomi Islam itu melalui pelaburan

“Marilah kita berbelanja dengan mengutamakan pembelian barangan usahawan Muslim. Bersatu sebagai ahli di bawah payung KoPPIM.

“Beli syer di KoPPIM minima RM100 setiap bulan. Bertindak sekarang! Demi kebangkitan ekosistem ekonomi Muslim,” menurut kenyataan itu lagi.

Orang ramai yang ingin dalam perjuangan ekonomi yang dikawal selia oleh Suruhanjaya Koperasi Malaysia (SKM) itu boleh mendaftar secara dalam talian di www.koppim.com.my.

“Apa tunggu lagi? Ayuh kita bersama dalam perjuangan ini.
SPEND, UNITE, FUND,” katanya.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here