KWSP umum Amir Hamzah CEO baharu

0
175
AMIR HAMZAH

CYBERJAYA – Lembaga Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) hari ini mengumumkan pelantikan Datuk Seri Amir Hamzah Azizan sebagai Ketua Pegawai Eksekutif (CEO) KSWP yang baharu berkuat kuasa 1 Mac depan.

Amir Hamzah akan mengambil alih mengambil alih jawatan itu dari Tunku Alizakri Alias, yang telah menerajui dana itu sejak 20 Ogos, 2018.

Ketika ini, Amir Hamzah merupakan Presiden/CEO Tenaga Nasional Berhad (TNB) dan mempunyai pengalaman selama 25 tahun dalam bidang korporat.

Pengerusi KWSP, Tan Sri Ahmad Badri Mohd. Zahir dalam satu kenyataan berkata, Tunku Alizakri akan meneruskan perkhidmatan awamnya dengan kapasiti yang berbeza.

“Visi, dorongan, dan komitmen Tunku Alizakri kepada semua pihak berkepentingan KWSP, terutama anggota kami, terbukti dalam usaha berterusan KWSP menuju percepatan digital dan kecekapan operasi, penerapan ESG (persekitaran, tadbir urus sosial dan korporat) dan keberlanjutan sebagai metrik utama, serta memperkuat agenda perlindungan sosial dan kesejahteraan.

“Bagi pihak KWSP, saya mengucapkan setinggi-tinggi penghargaan kepada Tunku Alizakri atas layanan teladannya kepada KWSP dan mendoakan yang terbaik untuknya di masa depan,” kata Ahmad Badri dalam kenyataan itu.

Sementara itu, TNB dalam satu kenyataan kepada Bursa Malaysia hari ini, memaklumkan peletakan jawatan Amir Hamzah sebagai CEO berkuat kuasa 28 Februari.

Pemakluman tersebut menyebut, keputusan itu diambil Amir Hamzah susulan beliau menerima pelantikan baharu ke KWSP.

TNB turut memaklumkan, tempat Amir Hamzah akan diambil alih oleh Datuk Ir. Baharin Din sebagai Presiden dan CEO serta Pengarah Eksekutif Bukan Bebas TNB, berkuatkuasa 1 Mac.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here