[VIDEO] Sektor runcit dan borong catat 98 peratus pematuhan SOP

0
56
Rosol Wahid diiringi oleh Mohd. Fadzil Hashim semasa Walk About Pematuhan SOP KPDNHEP di Malakat Mall, hari ini.

CYBERJAYA – Kadar pematuhan Prosedur Operasi Standard (SOP) dalam sektor borong dan runcit negara berada pada tahap 98 peratus daripada pemeriksaan oleh Kementerian Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna (KPDNHEP) dari 4 Mei 2020 sehingga 2 Februari lalu.

Timbalan Menterinya, Datuk Rosol Wahid berkata, sepanjang tempoh itu, sebanyak 348,409 premis telah diperiksa dan didapati 340,245 premis bebas daripada sebarang pelanggaran pematuhan.

“Jumlah pemeriksaan yang dibuat oleh penguatkuasa KPDNHEP adalah sebanyak 348,409 premis dan daripada jumlah itu sebanyak 340,245 patuh, 7,567 premis diberi nasihat, 554 premis diberi amaran dan 45 premis dikenakan kompaun.

“Antara premis yang dikenakan kompaun adalah farmasi, kedai telekomunikasi, restoran, kedai aksesori kenderaan, kedai pakaian dan bengkel kenderaan,”’ katanya pada Walk About Pematuhan SOP di Malakat Mall, di sini hari ini.

Sektor runcit dan borong catat 98 peratus pematuhan SOP

Dalam kunjungan itu, Rosol yang diiringi Pengasas Malakat Mall, Mohd. Fadzil Hashim berpuas hati terhadap pematuhan SOP di keseluruhan pasar raya itu terutama di Malakat Grocer.

Sementara itu katanya, KPDNHEP telah mengeluarkan 37 notis di bawah Seksyen 21, Akta Kawalan Harga dan Anti Pencatuan (AKHAP) dalam pemantauan harga minyak masak di seluruh negara.

“Pemeriksaan terhadap bekalan minyak masak dilakukan ekoran laporan orang ramai mengenai kenaikan harga bahan berkenaan di pasaran tempatan.

“Pemeriksanaan ini dijalankan di bawah Penguatkuasaan Ops Rantai 7.0 (Mintak Masak) bermula pada 26 Januari 2021 di peringkat rantaian pembekalan yang melibatkan minyak masak kapasiti 500gram, 1 kilogram (kg), 2 kg, 3 kg dan 5 kg.

Tambah Ahli Parlimen Hulu Terengganu itu, secara keseluruhannya, sebanyak 5,981 notis dikeluarkan sejak pelaksanaan PKP sehingga 1 Februari lalu.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here