Tidak boleh dipandang enteng, siasat segera gangguan seksual babitkan anggota polis- Rina

0
61
Menteri Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat, Datuk Seri Rina Mohd. Harun

CYBERJAYA – Dakwaan gangguan seksual oleh anggota polis yang bertugas dalam sekatan jalan raya (SJR) adalah perbuatan yang tidak boleh dipandang enteng kerana membabitkan anggota penguat kuasa.

Menteri Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat, Datuk Seri Rina Mohd. Harun berkata, Polis Diraja Malaysia (PDRM) perlu membuat siasatan segera berhubung dakwaan itu berkenaan.

“Siasatan segera perlu dilakukan agar mangsa diberikan pembelaan dan pelaku diambil tindakan undang-undang, jika dibuktikan bersalah.

“Dalam mengendalikan isu ini, saya amat berharap agar semua pihak saling menghormati dan tidak mempersoalkan kredibiliti keseluruhan institusi PDRM yang telah banyak berkorban dalam memastikan keselamatan negara. 

“Usahlah kita menghukum ibarat kerana nila setitik, rosak susu sebelanga,” katanya dalam satu kenyataan hari ini.

Semalam, Bukit Aman telah menggantung tugas serta-merta dua anggota polis yang didakwa terbabit dalam kejadian gangguan seksual terhadap pemandu kereta wanita di dua sekatan jalan raya baru-baru ini.

Ia membabitkan seorang wanita berusia 23 tahun mendakwa dirinya mengalami gangguan seksual ketika melalui sekatan di Jalan Duta, menghala keluar dari Kuala Lumpur pada 7.30 malam, Jumaat lalu.

Seorang lagi wanita mendakwa seorang anggota polis ingin berkenalan dengannya selepas anggota terbabit meminta nombor telefon bimbitnya juga ketika melalui sekatan.

Rina berkata, kementeriannya akan meneruskan komitmen bagi penggubalan sebuah perundangan khusus berkaitan gangguan seksual yang kini drafnya dalam semakan kerajaan untuk dibentangkan di Parlimen.

“Perundangan khusus ini amat penting dan bersifat saling melengkapi kepada undang-undang sedia ada agar isu gangguan seksual dapat ditangani dengan lebih berkesan dan mampu melindungi mangsa, tanpa mengira wanita mahupun lelaki,” katanya.

Beliau juga menyeru kepada semua rakyat Malaysia, khususnya golongan wanita agar tampil membuat laporan sekiranya berhadapan dengan sebarang bentuk gangguan seksual, sama ada secara lisan, perbuatan atau melalui pelbagai isyarat oleh pelaku.

“KPWKM sedia membantu dan salurkan aduan melalui Talian Kasih 15999 dan Talian WhatsApp 019-26 15999 yang beroperasi 24 jam,” katanya.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here