Vaksin COVID-19 mula tunjuk keberkesanan

0
127
Dr. Kalaiarasu Peariasamy dalam program Agenda Awani disiarkan malam tadi.

CYBERJAYA – Negara penerima dan pemula terawal program vaksinasi Covid-19 seperti Emeriah Arab Bersatu dan negara haram Israel, mula merekodkan penurunan ketara jangkitan wabak itu.

Pengarah Institut Penyelidikan Klinikal (ICR) KKM, Dr. Kalaiarasu Peariasamy berkata, penurunan kes itu boleh dilihat dengan ketara iaitu antara 30 hingga 40 peratus dalam kalangan kumpulan umur 60 tahun dan golongan berpenyakit kronik.

“Di Israel, jangkitan dalam kumpulan umur 60 tahun telah menurun antara 30-40%.

“Begitu juga di UAE, kemasukan pesakit bergejala ke hospital semakin berkurang,” katanya ketika menjadi tetamu dalam program Agenda Awani di Astro Awani.

Dalam satu kajian di Israel, daripada 523,000 yang divaksin, hanya 544 dijangkiti Covid-19 termasuk 15 dimasukkan ke hospital.

UAE dan Israel, antara negara terawal memulakan program imunisasi dan dilaporkan telah memberi vaksin antara 30-40% populasi.

UAE menggunakan vaksin SinoPharm (UAE adalah negara pertama meluluskan penggunaan vaksin SinoPharm dari China) manakala Israel vaksin Pfizer.

Selain vaksin, pematuhan kepada langkah-langkah pencegahan seperti pemakaian pelitup muka, penjarakan fizikal dan meningkatkan kebersihan diri turut menjadi faktor penurunan kes, kata Dr Kalaiarasu lagi.

Amalan pencegahan perlu terus diamalkan sehingga imuniti berkelompok atau herd immunity dibentuk, jelasnya.

Dr. Kalaiarasu berkata, kesan positif vaksin akan lebih ketara selepas lebih ramai rakyat di negara-negara besar mengambil vaksin seperti di Amerika Syarikat, UK dan Indonesia.

Kira-kira 150 juta dos vaksin telah diagihkan ke 75 negara di seluruh dunia.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here