Gara-gara buat kenyataan antivaksin Covid, Facebook bekas pelakon dipantau

0
346
Gambar hiasan

IPOH – Polis akan memantau laman sosial Facebook milik seorang bekas pelakon terkenal yang kini telah ‘berhijrah’ kerana sering membuat naik status mengenai fahaman antivaksin Covid-19.

Ketua Polis Perak, Datuk Mior Faridalathrash Wahid berkata, bagaimanapun setakat ini, pihaknya tidak menerima laporan berkaitan tindakan bekas pelakon itu.

“Kita akan melihat perkara ini dan memantau hantaran Facebook serta melakukan siasatan. Jika ia menggugat keharmonian masyarakat, tindakan akan diambil.

“Setakat ini, tiada gerakan antivaksin dikesan di Perak tetapi kita tetap melakukan pemantauan,” katanya memetik laporan Berita Harian hari ini. 

Terdahulu beliau menghadiri Perhimpunan Bulanan Ketua Polis Perak di Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Hilir Perak di sini, hari ini.

Sejak kebelakangan ini status hantaran bekas pelakon itu menarik perhatian orang ramai terutamanya pandangannya berkaitan vaksin Covid-19

Susulan itu, Presiden Persatuan Karyawan Malaysia (Karyawan), Datuk Freddie Fernandez yang menasihatkan golongan selebriti supaya tidak menyebarkan fahaman antivaksin, sebaliknya memanfaatkan pengaruh dimiliki untuk membantu kerajaan menggalakkan pengambilan vaksin bagi memerangi penularan Covid-19.

Sementara itu Mior Faridalathrash berkata setakat ini 76 peratus anggotanya di seluruh negeri menyatakan persetujuan untuk mengambil vaksin itu yang akan bermula 12 Mac ini secara berperingkat.

“Saya yakin peratusan itu akan meningkat. Kita tidak perolehi 100 peratus kerana pengecualian anggota yang mempunyai alahan teruk, menyusukan anak dan hamil,” katanya.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here