Kartel dalam PDRM: KPN diminta kemuka laporan pendedahan

0
203
Hamzah Zainuddin

IPOH – Menteri Dalam Negeri, Datuk Seri Hamzah Zainuddin meminta Ketua Polis Negara, Tan Sri Abdul Hamid Bador menghantar laporan penuh berhubung pendedahannya mengenai kartel dalam Polis Diraja Malaysia (PDRM) dan gerakan dalaman pegawai muda yang mahu menjatuhkan beliau.

Hamzah yang juga Pengerusi Suruhanjaya Pasukan Polis (SPP) berkata, beliau mahukan laporan itu supaya perkara berkenaan dapat dilihat lebih jelas dan tidak menimbulkan persepsi negatif kepada rakyat.

“Ini sesuatu yang Ketua Polis Negara sendiri maklumkan kepada umum dan saya tidak dimaklumkan awal. Jadi, saya sudah teks (mesej) beliau semalam (Khamis) dan saya mahu laporan penuh.

“Ini supaya apa pun selepas ini kita boleh umum kepada rakyat dengan lebih jelas. Saya tidak mahu perkara samar ini menimbulkan perasaan atau persepsi yang kurang baik. Sebab itu saya minta beliau laporkan kepada SPP,” katanya seperti dilaporkan Sinar Harian hari ini.

Beliau berkata demikian ketika ditemui pada program Malaysia Prihatin Kementerian Dalam Negeri di Bangunan Perak Darul Ridzuan.

Abdul Hamid menerusi program ‘Sinar Live bersama IGP’ pada Rabu mendedahkan bahawa wujudnya gerakan dalam kalangan pegawai muda PDRM yang bercita-cita untuk menjatuhkannya.

Gerakan itu merupakan kumpulan sama yang mendalangi kartel dalam PDRM dengan hasrat mendominasi pasukan keselamatan negara demi kepentingan mereka.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here