Tokki sebak dengan perjuangan Malakat Mall Masjid Tanah

0
2434

Ketua Aktivis Persatuan Pengguna Islam (PPIM), Datuk Nadzim Johan

MASJID TANAH- Ketua Aktivis Persatuan Pengguna Islam (PPIM), Datuk Nadzim Johan sebak dan terkejut dengan pembukaan Malakat Mall Masjid Tanah hari ini.

Nadzim berkata, segala kejayaan Malakat Mall terbentuk daripada pengorbanan tinggi pejuang-pejuang ekonomi Islam demi meningkatkan martabat bangsa.

Beliau berkata, kejayaan itu juga hasil pertolongan Allah kepada hamba-hambanya yang berusaha sebaik mungkin dalam perjuangan yang luar biasa.

Seorang pelanggan menadahkan berdoa agar Malakat Mall Masjid Tanah terus berjaya

“Saya serba salah…sukar nak bercakap, biasanya tidak macam ini. Terkejut sebenarnya apabila tengok keadaan semasa pembukaan Malakat Mall Masjid Tanah hari ini.

“Banyak kawan-kawan saya kata Coach Fadzil (Pengasas Malakat Mall, Mohd Fadzil Hashim) buat kerja ‘gila’, sangat berbaloi saya mencari orang sepertinya selama 60 tahun.

“Kalau kita tengok, jika nak buat pusat beli belah seperti ini pasti sukar. Sebenarnya masih ramai orang Melayu tidak berjaya walaupun punyai segalanya.

Mohd Fadzil Hashim dan Datuk Nadzim Johan bertanya sesuatu kepada pelanggan pada hari pertama pembukaan Malakat Mall Masjid Tanah

“Kita perlu akui, bukan mudah untuk capai kejayaan ini. Allah tolong mereka yang berusaha, mereka semua ini tidak tidur untuk capai apa yang ada sekarang.

“Ini luar biasa, Allah beri dan jadikan perniagaan ini sebagai perjuangan yang perlu kita buat dan sambut,” katanya ketika berucap majlis pada pra pelancaran Malakat Mall Masjid Tanah.

Hadir sama dalam majlis berkenaan ialah Pengasas Malakat Mall, Mohd Fadzil Hashim dan Presiden Pertubuhan Kebajikan Darul Islah Malaysia (Perkid), Masridzi Sat.

Majlis Pra Pelancaran Malakat Mall Masjid Tanah hari ini

Menurut Nadzim, beliau berpendapat kejayaan yang dicapai Malakat Mall ialah datang dari menifestasi pergorbanan yang amat tinggi.

“Kita orang Melayu biasanya berkorban semasa hari raya ‘korban’ sahaja, sebenarnya kalau mahu berjaya tidak boleh lari daripada berkorban diri.

“Jika diikutkan, Mohd. Fadzil tidak payah buat semua ini (berjuang dan berkorban untuk ekonomi islam) tetapi, kerana mahu kembalikan hak dan maruah, beliau berkorban.

“Banyak perkara yang kita perlu buat untuk kembalikan hak dan maruah orang Islam, cabaran sangat luar biasa dengan pelbagai isu seperti penyakit dan sebagainya,” katanya.

Dalam pada itu katanya, beliau amat bersyukur dengan pembukaan Malakat Mall Masjid Tanah dan mengakui tidak boleh membuat perkara yang sama.

“Saya bersyukur, terima kasih…saya sendiri tiada upaya sebegini walaupun 25 tahun buat kerja bersama PPIM. Dalam bidang ini saya menyerah, tidak mampu,” katanya

Presiden Pertubuhan Kebajikan Darul Islah Malaysia (Perkid), Masridzi Sat.

Sementara itu, Masridzi ketika berucap dalam majlis yang sama berkata, Melaka wajib memiliki cawangan Malakat Mall kerana nama pusat beli belah itu sendiri berasal dari nama Melaka.

“Kita bersama-sama kembalikan kegemilangan ekonomi Melaka…ramai orang boleh berniaga sebenarnya tetapi ada yang tidak berjaya kerana gagal menyatukan kekuatan,” katanya.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here