5,000 ansnaf baharu berdaftar dengan Lembaga Zakat Selangor

0
84
Abdul Basith Hamid (kiri) bersama Ketua Jabatan Operasi Agihan Asnaf LZS Salahuddin Azmi (dua, kiri) menyampaikan bantuan Ramadan dan Aidilfitri kepada salah seorang penerima di Dewan Serbaguna MPSJ, Puchong baru-baru ini.

CYBERJAYA – Sebanyak 5,000 asnaf baharu didaftarkan pada tahun lalu untuk mendapat bantuan daripada Lembaga Zakat Selangor (LZS).

Ketua Divisyen Operasi Agihan Asnaf, Abdul Basith Hamid berkata, golongan itu antara yang hilang pendapatan mendadak susulan penularan wabak Covid-19.

Abdul Basith berkata, tiga daerah merekodkan jumlah penerima bantuan zakat tertinggi iaitu Klang, Petaling dan Hulu Langat.

“Penerima dikategorikan sebagai miskin bandar kerana tinggal di lokasi yang memiliki sektor perindustrian, pentadbiran dan perniagaan menyebabkan kos hidup juga tinggi.

“Tahun lalu, LZS mendaftarkan 5,000 asnaf dan mereka adalah golongan yang terjejas akibat Covid-19,” katanya.

Abdul Basith menambah sebanyak RM28 juta bantuan zakat termasuk Ramadan dan Syawal disalurkan tahun ini kepada asnaf fakir, miskin dan mualaf.

Tahun lalu, LZS menyasar bilangan asnaf negeri ini meningkat sehingga 10,000 keluarga berikutan Perintah Kawalan Pergerakan sejak Mac.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here